La sfârșitul lunii august, autoritățile sanitar-veterinare, la ordinul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, aflat sub tutela prefectului, au intervenit în comuna Sărățeni și au eliminat toții porcii din gospodăriile populației. Măsura extremă a fost decisă după ce atât anul trecut, cât și anul acesta, în 26 august, au fost confirmate focare de PPA în localitate.

Potrivit unui anunț afișat la primărie, în 24 august, săteanul Ilie Vasile l-a anunțat pe medicul veterinar că un porc din gospodăria sa a murit. Rezultatele analizelor efectuate de DSVSA Ialomița au confirmat existența virusului PPA.

Echipele sanitar-veterinare au eliminat ulterior toții porcii din Sărățeni. Lui Matei Pavel i-au ucis o purcea gestantă. ”M-au anunțat cu o zi înainte. Vineri au omorât-o, duminică ar fi trebuit să fete. Asta e legea, eu nu pot fi mai presus de lege. Am semnat un proces-verbal, mi-au spus că voi fi despăgubit cu 1660 de lei”. Gospodarul a precizat că echipa sanitar-veterinară nu i-a înmânat o copie a procesului-verbal. La 10 km de Sărățeni, în marginea orașului Căzănești funcționează un combinat de creștere a porcilor deținut de Agrisol International, cu acționariat libanez.

Pe panoul care marchează intrarea în localitatea Sărățeni, printre animalele din imagine se află și doi porci. E singurul loc din comună unde mai pot fi văzuți.

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment