Murele și zmeura sunt la mare căutare pe piața din Arabia Saudită, determinând anumiți cultivatori să accepte provocarea de a produce fructe de pădure la nivel local. Dr. Muhammad Zohaib Anjum, manager de producție la AlFahhad Farms, supraveghează una dintre primele culturi de fructe de pădure din țară.

Anjum a spus: „Piața din Arabia Saudită importă mure și zmeură din SUA și Europa pentru a satisface cererea. Astăzi, câteva ferme din Arabia Saudită au început să cultive aceste două specii de fructe de pădure, dar producția lor este limitată. Acest lucru se datorează lipsei de soiuri selective, condițiilor de mediu cu temperaturi foarte ridicate și tipului de sol. La AlFahhad Farms, un proiect al Ahmed Bin Sulaiman Alfahhad Endowments condus de ing. Saleh Altuwayjiriri, am acceptat această provocare.”

Aventura agricolă are toate elementele pentru succesul comercial. Anjum explică „Fructele importate sunt foarte scumpe, un pachet de 100 g costă 20 SAR ( 1 SAR = 1,08 lei ), în timp ce produsele locale costă doar 13 SAR per pachet de aceeași dimensiune”. Dar cum se produc fructe de pădure în Arabia Saudită în condiții climatice foarte nefavorabile?

Anjum răspunde: „Producția de zmeură și mure este o activitate recentă, posibilă datorită tehnologiilor agricole. Plantele preferă solul fertil și condițiile climatice răcoroase pentru creșterea și dezvoltarea lor. Arabia Saudită este una dintre cele mai fierbinți regiuni din lume. În trecut, nu era posibil să ne imaginăm cultivarea fructelor de pădure în acest mediu aspru și sol nisipos. Astăzi, totuși, este posibil să le cultivăm în condiții de mediu protejat, folosind un sistem de irigare sub control. În regiunea Al Qassim din Arabia Saudită, culturile de mur și zmeur se dezvoltă în condiții de mediu semicontrolate.”

Anjum continuă: “Folosim solul ca mediu de cultură, ceea ce reduce costurile de producție. În ceea ce privește soiurile, am testat mai întâi soiurile de mur și zmeur importate din Olanda. Soiurile „Autumn Bliss”, „Thornless Evergreen” și „Black Satin” au avut o producție mare.”

Următoarea etapă pentru AlFahhad Farms este producerea unor volume suficiente pentru piața locală. Anjum spune: „În general, producția internă, inclusiv a noastră, nu este încă suficientă pentru cerere. La AlFahhad Farms, proiectul nostru local de producție de fructe de pădure acoperă în prezent 5.000 de metri pătrați de sere. Noi țintim piața locală din regiunea AlQassim și intenționăm să ne creștem producția în viitorul apropiat”.

foto cover pexels.com/Liam Ortiz

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment