Șefi ai unor asociații de creștere a animalelor din România au recunoscut pentru VIAȚA SATULUI că importurile de cereale din Ucraina, mai ieftine decât cerealele din producția internă, i-au ajutat să își salveze fermele în iarna 2022 – 2023.  Interviurile au fost realizate la Târgul AGRARIA, 21 – 24 aprilie 2023, platforma Jucu, jud. Cluj.

Călin Fărgaciu, primar, com. Săndulești, jud. Cluj, președinte onorific al Coop. ”Someș – Arieș”: ”Sincer, dacă suntem sinceri sinceri, pe noi, pe văcari, importurile de cereale din Ucraina ne-au ajutat, chiar ne-au adus un beneficiu. Nu putem să fim ipocriți. Prețul cerealelor din România a fost foarte sus, dacă s-ar fi suprapus peste un preț foarte mic la lapte, ne-am fi închis prăvăliile”.

Nicolae Cioranu, președinte Asociația ”Păstorul Miorița”:

Noi, după seceta de astă vară, când fânurile au ajuns la prețuri de trei ori mai mari, nu exagerez, un balot de lucernă rotund, din ăsta de 230-240 de kg, îl cumpăram cu 100 de lei, astă iarnă nu te puteai apropia de el fără 300 de lei! Să nu fi scăzut prețul la concentrate ( obținute din cereale ieftine din Ucraian, n.n. ), cu noi nu vă mai întâlneați la toamnă ca fermieri. M-am întâlnit prin toamnă, pe la minister ( Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, n.n. ) cu niște fermieri din cultura mare și le-am spus că mă rog lui Dumnezeu, și seara, și dimineața, să vină cereale ieftine din Ucraina. ( … ) Eu am participat la miting, pentru că sunt frații mei, dacă cultura mare n-ar fi, n-aș putea ține animalele, fără discuție, dar pentru noi, oierii, cerealele din Ucraina au fost un noroc.

Dumitru Mircea, președinte Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțata Românească – tip Simmental”

Am înțeles că prin zonele din sud unii crescători de animale au cumpărat niște produse ( cereale din Ucraina, n.n. ) cu probleme, mă refer la porumb în special, porumb cu aflatoxină

Reporter: ”Aflatoxina a fost depistată și în cereale din România, acestea sunt accidente…

Precizare: ”Comisia Europeană a stopat, în 2 mai 2023, importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina în România, Ungaria, Polonia, Bulgaria și Polonia, până la 5 iunie 2023”

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment