”Dintre toate culturile pentru îngrijirea cărora am lucrat în fermele din regiunea Foggia, cel mai mult mi-a plăcut cultura de sparanghel. După ce am muncit acolo vreo 5 ani, m-am întors acasă, la Drăghiceni, cu banii câștigați, dar și cu 4 pliculețe de sparanghel pentru care am plătit 20 de euro. Le-am semănat pe cei 5 ari din spatele casei și nu am dat greș. După trei ani, deja am avut sparanghel de vânzare” a declarat pentru Lantulalimentar.ro, Marius Ilie din comuna Drăghiceni, județul Olt.

Marius Ilie

Marius a mai semănat ulterior încă 5 ari, iar acum a ajuns la 50 de ari. Pentru a-și vinde recolta, s-a folosit de internet, mai întâi și-a construit singur un blog, apoi o pagină de facebook. Comenzile nu au întârziat să apară.

”Vând în principal unor clienți din București. Azi predau pachetul la firma de curierat, mâine la 10 dimineața mașina e în capitală, distribuie marfa cumpărătorilor. Lujerii sunt în mănunchiuri de 500 g” precizează Marius.

Consătenii au văzut că mica lui afacere începe să aibă succes și s-au arătat interesați să cultive și ei sparanghel. Marius, fire generoasă, le-a oferit sfaturi utile, astfel încât nu mai este singurul cultivator din sat. ”Mi-aș dori să procedăm și noi ca în Italia, unde fermierii sunt organizați în cooperative, treaba merge mult mai bine. Dacă vor cultiva și alții, poate vom fi mai puternici” mi-a mărturisit tânărul fermier.

Desigur, Marius nu își asigură încă traiul exclusiv din cultura de sparanghel. Tânărul s-a angajat la o unitate militară, iar părinții lui încă muncesc în Italia. Este remarcabil spiritul său antreprenorial și pofta de muncă: ”dacă lujerii nu sunt tăiați la timp, mai târziu își pierd mult din calitate. A doua zi nu mai ai ce recolta”.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment