Până zilele trecute, fermierii spanioli erau în grafic cu culturile de anghinare, salată, dovlecei, broccoli și conopidă. Temperaturile erau favorabile dezvoltării plantelor, exista chiar și un ușor avans datorită căldurii înregistrate în lunile de toamnă și în decembrie. Totodată, semnarea acordului comercial dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit în 24 decembrie le-a dat legumicultorilor și exportatorilor spanioli certitudinea că în 2021 vânzările pe piața britanică vor continua fără perturbări.

La începutul anului, însă, un val de frig a măturat Peninsula Iberică. În Munții Pirinei a fost înregistrată ”cea mai scăzută temperatură: minus 34 de grade Celsius/ Recordul anterior data din 1956, când au fost -32 de grade Celsius”, relatează G4Media, care citează surse oficiale.
Neobișnuita iarnă iberică a lovit și regiunile legumicole, provocând pagube masive culturilor de sezon. Fenomenul de îngheț s-a produs în dimineața zilei de 4 ianuarie, în provincia Murcia și în sudul provinciei Alicante, fiind afectate puternic culturile de anghinare, salată și conopidă, relatează siteul freshplaza.com. Înghețurile din Murcia vor reduce drastic aprovizionarea cu legume în următoarele săptămâni.

În unele zone ale văii Guadalentín, temperaturile au scăzut până la minus 5 grade Celsius. Culturile din Campo de Lorca – unde înghețurile s-au produs și mai dinvreme, cu două săptămâni în urmă, fiind înregistrate deja cinci episoade – au fost, de asemenea, afectate. Prognoza meteo sugerează că valul de frig va ține toată săpătămâna, fiind însoțit și de precipitații.
“Anghinarea a suferit daune considerabile, deoarece aceasta este o cultură foarte sensibilă la frig. Între 50 și 60 la sută din producția care era gata de recoltat s-a înnegrit și nu va mai fi bună pentru comercializarea în stare proaspătă”, spune Mariano Zapata, manager al unei cooperative din Murcia.

anghinare distrusă de îngheț, foto freshplaza.com

La rândul său, secretarul general al Asaja Murcia, Alfonso Gálvez, a declarat că, pe lângă anghinare, „fasolea și unele culturi sub folie de plastic, cum ar fi dovleceii, au fost deosebit de afectate. Mai mult, va fi un regres al producției de salată verde, conopidă și broccoli, atât în ​​Campo de Cartagena, cât și în Valea Guadalentín. “

Potrivit lui Javier Soto, președintele sectorului de salată iceberg Proexport, înghețurile recente au făcut ca producția de salată să fie redusă cu 40% comparativ cu volumele obișnuite.
„Avem o producție limitată și o capacitate de recoltare mai mică. Previziunile meteo pentru următoarele zile sunt îngrijorătoare, deoarece temperaturile scăzute și precipitațiile vor continua să facă situația și mai dificilă. Trebuie reamintit că cererea este în prezent bună, în special cea din Regatul Unit, după o scurtă perioadă de penurie”, a declarat acesta.

foto freshplaza.com

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment