Asociația Aberdeen Angus a trimis recent o scrisoare premierului Vorica Dăncilă solicitându-i, printre altele, să comunice oficial punctul de vedere ”în ceea ce privește pactul Mercosur – Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay și Uniunea Europeană cu privire la importurile de carne de vită”.

Crescătorii de vaci de carne din rasa Aberdeen Angus s-au panicat după ce Uniunea Europeană a ajuns în luna iunie la un acord de principiu cu Mercosur ( Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay ) pentru încheierea unui tratat comercial.

Guvernul le-a răspuns prompt fermierilor, liniștindu-i în ce privește o eventuală invadare a pieței românești cu carne de vită din America de Sud. În primul rând, funcționarii guvernamentali le-au comunicat că procedura pentru semnarea unui tratat între UE și Mercosur este de durată, trebuind urmate niște etape instituționale.

Apoi, chiar dacă va fi semnat acest tratat, cantitatea de carne de vită care ar putea fi importată de Uniunea Europeană din America de Sud va fi de 99.000 de tone în fiecare an, adică 1,2% din totalul cantității de carne de vită consumată anual pe continent, aproximativ 8 milioane de tone.

Incendiile puternice izbucnite în această vară în pădurea amazoniană au avut reverberații și în plan diplomatic, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel al Braziliei, Jair Bolsonaro, ajungând la declarații ireverențioase. Macron l-a acuzat pe Bolsonaro că a mințit în ce privește măsurile luate pentru protecția mediului, iar în aceste condiții Parisul se opune semnării tratatului comercial cu Mercosur. Văcarii români au un motiv în plus ca să stea liniștiți.

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment