UE re-evaluează o serie de aditivi alimentari

iaurt, aditivi alimentari, biscuiti Sursa Foto: Facebook

Una dintre tezele cel mai des folosite de propaganda anti-UE este aceea că statele vest-europene livrează statelor din Est alimente otrăvite, o teză deja preluată în discursul oficial de anumiți lideri politici, dar întâlnită cu precădere în publicații on line și pe rețelele sociale, acolo unde sunt foarte active centrele de propagandă. Aditivi alimentari, adică mult comentatele E-uri, sunt, de asemenea, folosiți din plin în industria alimentară din țările Estului, de toți producătorii de hrană în regim industrial. ”Alimente otrăvite”, cum numesc unii hrana aditivată, sunt produse chiar aici, la noi acasă, inclusiv de patronii români cu tricolor la poarta fabricii. Prin urmare, dihotomia Est-Vest cade, e doar un construct al propagandei.

Cu aditivii la control

Pe de altă parte, autoritățile europene monitorizează cu atenție utilizarea aditivilor alimentari, existând o legislație riguroasă în acest domeniu și o informare actualizată asupra E-urilor. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară este principala instituție europeană cu atribuții în gestionarea utilizării E-urilor. Anul acesta EFSA re-evaluează utilizarea a 17 aditivi alimentari: caragenan ( E 407 ), guma de carruba ( E 410 ), guma de xantan ( E 415 ), dioxidul de siliciu ( E 551 ), o grupă de 4 trocoferolii ( E 306, E 307, E 308, E 309 ), guma guar ( E 412 ), lecitina ( E 322 ), acizi grași ( E 473 ), două pectine ( 440 i și 440 ii ), carboximetil celuloză ( E 466 ), mono și di-gliceride ale acizilor grași ( E 471 ), carbonat de calciu ( E 170 ) și palmitatul de ascorbil ( E 304 ). Pentru a dispune de toate informațiile necesare, EFSA a lansat pentru fiecare aditiv sau grupă de aditivi în parte o consultare publică, așteptând până la un anumit termen date cu valoare științifică transmise de firme, instituții guvernamentale, universități și institute de cercetare, pentru a stabili dacă acești aditivi pot fi folosiți și la prepararea alimentelor destinate sugarilor sub 16 săptămâni. Decizia finală va aparține EFSA.În cazul în care informațiile solicitate nu vor fi prezentate în termenele stabilite, aditivul alimentar respectiv poate fi eliminat din lista Uniunii Europene.

„Monstrul” Caragenan

Aditivul este acceptat atât de Uniunea Europeană, cât și de Statele Unite, de Japonia și de FAO. Cu toate acestea, siteuri recunoscute pentru caracterul lor propagandistic, panicard, promovând teza ”alimentelor otrăvite” marca UE, prezintă caragenanul ca un aditiv extrem de periculos.

”Caragenanul, cel mai înspăimântător aditiv din mâncare. În ce produse se găsește”, activenews.ro, 29 aprilie, 2015;

”Atenție la produsele de pe raft. E 407, aditivul care provoacă boli grave!”, a1.ro, 20 ianuarie, 2016; ( Siteul a1.ro a preluat un articol de pe siteul cesamancam.ro, care a tradus și preluat afirmații dintr-un articol semnat de Johanne Tobacman, cercetătoare din Statele Unite, recunoscută pentru demersurile ei anti-caragenan, având fanii săi, dar contestată de comunitatea științifică internațională. )

”Cel mai înspăimântător aditiv din mâncarea ta: caragenanul”, Lyla.ro, 27 august, 2014;

”Nu e de glumă! Aceste produse de la Lidl te pot băga în spital!” bzi.ro, 28 aprilie 2015; ( bzi.ro o citează pe șefa laboratorului DSVSA Iași, Elena Ișan, potrivit căreia: ”Totul depinde de doza ingerata, de timpul de administrare. Sunt cazuri in care s-a constatat chiar perforarea intestinului. Efectele negative sunt impotriva tubului digestiv si poate produce cancer de colon”. Elena Ișan a fost sancționată pe linie ierarhică, în 2017, din cauza folosirii unor kituri și reactivi expirați și a unor neconformități în gestionarea deșeurilor animale. Potrivit unui raport intern al DSVSA Iași, citat de siteul dezvăluirea.ro, “doamna dr. Isan Elena a dat dovadă de superficialitate în mod repetat și în formă continuată față de aceste aspecte întrucât și la controalele anterioare ale inspectorilor de specialitate din ANSVSA au fost semnalate aceste aspecte, care nu au fost remediate nici până la data ultimului control, iar doamna doctor Ișan Elena a mai fost sesizată anterior la Comisia de disciplină pentru aceleași aspecte.” Laboratorul a fost suspendat timp de două luni, directoarea a fost sancționată, a contestat în instanță sancțiunile și a pierdut pe fond, după care a făcut apel.)

De remarcat că articolele au două ținte: 1) Uniunea Europeană, care permite utilizarea caragenanului, în ciudat faptului că, susțin autorii, ”acest aditiv este nociv”, fără să invoce studii acceptate de comunitatea științifică și 2) hypermarketurile, ca forme de comerț reprezentative pentru economia occidentală.

Permis în UE

Caragenanul ( E 407 ), unul dintre cele mai comentate E-uri pe internet, este un aditiv alimentar extras din alge de mare și este folosit ca gelifiant și stabilizator. Este, așadar, un aditiv de origine vegetală, utilizat de sute de ani. În industria alimentară din zilele noastre este prezent în iaurturi, mezeluri, prăjituri, etc. Pentru re-evaluarea de anul acesta, EFSA solicită date biologice și toxicologice, reclamând existența unor lacune de cercetare. De pildă, nu există informații adecvate privind efectele caragenanului asupra unor pacienți care suferă de boli inflamatorii intestinale. Totodată, nu este clar dacă intoleranța la glucoză și la glucozură indusă de caragenan în cazul animalelor supuse testării, este indusă și la oameni. Mai sunt câteva aspecte de finețe bio-chimică, luate în serios de autoritățile europene, interesate ca hrana ajunsă pe masa cetățenilor europeni să fie sigură, existând norme clare de utilizare a aditivilor.

foto credit Avantaje.ro

Sursa Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *