Câmpuri bine lucrate, depozite imense, cu echipamente moderne, mașini și utilaje agricole de toate dimenisunile, box-paleți cu morcovi, țelină și păstârnac. Trei tineri au construit totul, au organizat afacerea și coordonează în prezent activitatea a 40 de muncitori permanenți.

Ionuț Păiș, fratele său, Marius Păiș și prietenul lor Costel Moraru, au copilărit într-un bloc al fostei I.A.S. Galați. Părinții lor au fost tot agricultori.

I.A.S. s-a desființat după 2000, a fost împărțită și privatizată. ”În perioada aceea, am muncit un an în Italia, la o fermă de legume, în sere. Am câștigat 10.000 de euro, apoi am venit acasă și am cumpărat un teren de 2,5 ha de la un unchi. Am început să cultiv ceapă, încă mai aveam atunci cal și căruță, ca să transport muncitorii în câmp”, își amintește Ionuț.

După aderarea României la Uniunea Europeană, cei trei tineri s-au asociat și au format un grup de producători. Au accesat bani europeni, milioane de euro, pentru spații de depozitare, pentru mașini și utilaje. Între timp, au mai cumpărat teren și au arendat, ajungând să lucreze împreună 500 ha, din care 250 ha cu rădăcinoase și ceapă.

Costel Moraru, Ionuț Păiș și Marius Păiș

”Din producția de 10.000 de tone de rădăcinoase și ceapă, 90% vindem hypermarketurilor. Dacă nu ne-am fi asociat, nu am fi reușit acest lucru”, susține Costel Moraru.

Cei trei tineri mai au marfă în depozit și așteaptă să o livreze hypermarketurilor din România, dar se pregătesc acum pentru un nou sezon agricol.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment