Peste 270 de unități de procesare beneficiază de finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectelor contractate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este de peste 190 de milioane de euro. Banii sunt investiți în procesarea laptelui, a fructelor și legumelor, precum și a cărnii, a comunicat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, pe siteul instituției, afir.ro.

Una dintre investițiile realizate prin intermediul submăsurii 4.2 („Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole”) este proiectul „Modernizare unitate procesare lapte” implementat de o societate comercială din județul Botoșani care a urmărit dezvoltarea și modernizarea unor capacități de procesare și comercializare a produselor agricole în comuna Vlăsinești. Valoarea totală a proiectului este de 156.695 Euro, iar valoarea finanțării nerambursabile este de 61.648 Euro.

„Este o investiție la care ne putem raporta când vorbim despre investiții în mediul rural, în special prin faptul că laptele este colectat din 7 comune limitrofe, iar capacitatea de prelucrare este de 15.000 de litri pe zi. Afacerea a crescut în mai multe etape, atât din punctul de vedere al capacității de producție, cât și al celei de depozitare. Beneficiarul mai are un proiect în derulare, realizat prin intermediul aceleași submăsuri 4.2, dar și unul pe axa LEADER privind cooperare în vederea comercializării de produse lactate prin intermediul unui lanț scurt de aprovizionare” a menționat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.

În fabrica botoșăneană produsele, și anume cașcaval, ruladă cu șuncă presată, cu piper sau boia, smântână și unt, sunt realizate după procedee tradiționale, în coș de nuiele, pe mese cu blat de stejar și rafturi din lemn de brad.

   Un produs deosebit realizat în cadrul unității este cașcavalul de Săveni, acesta fiind ambalat atât în ceară, cât și în pungă termocontractivă. Metoda are capacitatea de a prelungi procesul de maturare a cașcavalului, acesta devenind pe zi ce trece mai gustos. Tehnologia de obținere a Cașcavalului de Săveni are două etape importante, respectiv obținerea cașului bașchiu (maturat) și fabricarea cașcavalului, fiecare dintre acestea incluzând: închegarea laptelui, prelucrarea coagulului, formarea și maturarea cașului bașchiu, opărirea acestuia, turnarea pastei în forme și maturarea cașcavalului.

sursa foto: știri.botosani.ro

„În procesul de fabricație a Cașcavalului de Săveni se folosește laptele de vacă crud. Lipsa tratamentului termic permite acțiunea florei microbiene locale asupra laptelui. De asemenea, toate operațiunile de realizare a cașcavalului sunt efectuate manual. Practic, este vorba despre singurul cașcaval din Romania care a obținut până acum atestarea de indicație geografică protejată din partea Ministerului Agriculturii. Afacerea a fost dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene obținute prin intermediul AFIR. Am depus un proiect pe fonduri europene în anul 2013 prin GAL Valea Bașeului de Sus, apoi am terminat investiția, după care am început activitatea. În următorii ani am găsit oportunitatea să facem un caiet de sarcini pentru produsul „Cașcaval de Săveni”, care face parte din Asociația Producătorilor de Cașcaval de Săveni. Am depus documentația la Ministerul Agriculturii pentru a obține atestarea. Produsul a fost evaluat, a fost conform, și acum este singurul cașcaval din Romania care are protecție națională.” a explicat Constantin ANICULĂESĂ, reprezentantul legal al beneficiarului PNDR.

Produsele realizate sunt comercializate pe piața internă prin marile lanțuri de magazine, iar în unitatea de procesare lucrează 12 oameni din mediul rural.

Write A Comment