Consiliul AGRIFISH, reunit în Luxemburg, a adoptat în 20 octombrie acordul final pentru poziția asupra celor 3 regulamente ale reformei PAC post 2020, cu largă majoritate calificată. Letonia a votat împotrivă, iar Lituania, Bulgaria și România s-au abținut de la vot. Motivul? Consiliul, în urma unor negocieri dure, nu a actualizat data de referință pentru plata ANT, de la de la ianuarie 2013 la iunie 2018, pentru a nu mai plăti de la bugetul de stat subvenții pentru multe animale care nu mai există, anunță MADR.

Președinția germană a anunțat în timpul negocierilor cu România, Cehia, Slovacia și Bulgaria că va actualiza la anul 2018, dar promisiunea nu s-a mai materializat în compromisul final.

Ministerul anunță că România a obținut, însă: flexibilitate în aplicarea eco-schemelor (care permite reducerea riscului de a pierde circa 400 milioane Euro/an în primii ani); menținerea ANT la nivelul actual (50%) cu o degresivitate de 5% pe an (deși trebuia să nu mai continue după 2020), reducerea plăților directe pentru fermele mari – propunerea adoptată avantajează țara noastră deoarece lasă la latitudinea Guvernului aplicarea plafonării (la 100.000 Euro, la plata de bază, cu considerarea salariilor) sau a plății redistributive; menținerea plafonului de 2000 Euro pentru aplicarea disciplinei financiare (care permite exceptarea micilor fermieri și reducerea birocrației); flexibilitate sporită la controlul condiționalității și aplicarea sancțiunilor pentru micii fermieri; condiții favorabile la aplicarea GAEC 8 și GAEC 9, etc.

Reforma introduce obligații semnificative de mediu și climă pentru fermierii europeni, care ar putea conduce la riscul unei creșteri a prețului la produsele agro-alimentare. Obținerea acordului permite, odată cu votul poziției Parlamentului European din plen, în aceste zile, demararea negocierilor în trilog a reformei, ce va face posibilă adoptarea reformei PAC în semestrul I al anului 2021 și aplicarea de la 1 ianuarie 2023.

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment