EFSA îndeamnă țările membre ale Uniunii Europene să intensifice măsurile de supraveghere și pe cele de biosecuritate, pentru a evita apariția unor posibile focare de gripă aviară în toamna acestui an.

Avertismentul a fost comunicat după apariția și înmulțirea focarelor de gripă aviară extrem de patogenă (HPAI) în rândul păsărilor sălbatice și domestice din vestul Rusiei și Kazahstanului, în ultimele luni, regiuni de unde migrează păsările sălbatice de apă spre Europa, în timpul lunilor de toamnă.

Țările din Europa de Nord și de Est sunt considerate cele mai vulnerabile la noile focare, potrivit experienței din trecut. Când virusul HPAI a fost detectat în aceeași zonă a Rusiei, în vara anului 2005 și 2016, au urmat epidemii în nordul și estul Europei. Dacă scenariul se repetă anul acesta, va epidemia va ajunge în aceleași zone ale Europei, în următoarele luni. Este posibilă răspândirea ulterioară și în țările din sudul și vestul Europei.

EFSA recomandă țărilor UE să ia măsuri pentru a detecta cu promptitudine cazurile suspectate a fi infectate cu HPAI și pentru a crește măsurile de biosecuritate la fermele de păsări. Cetățenii sunt îndemnați să anunțe autoritățile veterinare cu privire la riscul probabil de apariție a HPAI, iar autoritățile și asociațiile de monitorizare a populațiilor de păsări sălbatice să efectueze observații și testări rapide ale păsărilor sălbatice moarte sau bolnave.
Răspândirea virusului este probabil declanșată de o scădere bruscă și persistentă a temperaturilor în centrul Rusiei și Kazahstan. Mai multe studii demonstrează că vremea rece a condus la expansiunea rapidă spre vest a virusului HPAI, propagat de păsările migratoare infectate în timpul valurilor 2005-2006 și 2016-2017.
Riscul de transmitere a virusurilor gripei aviare către publicul larg din Europa rămâne foarte scăzut. Cu toate acestea, pentru a minimiza riscul transmiterii la oameni, se recomandă oamenilor să nu atingă păsările moarte fără a purta echipament de protecție personală adecvat.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment