Cu 12 ani în urmă, apicultorul Relu Cojocaru din Iași era crescător de porci într-un sat din județul Suceava. Avea în fermă 300 de porci. Se pricepea să-i îngrijească, fiindcă este inginer zootehnist. După ce îi îngrășa și îi livra abatorului, pe lângă prețul primit de la agentul economic, încasa și o subvenție substanțială din partea statului român, pentru fiecare exemplar cu greutatea între 90 – 110 kg. Subvenționată, afacerea a mers brici, până în ziua în care statul a încetat să mai acorde banii respectivi. Inginerul zootehnist, întocmai ca mulți alți fermieri, a pus capăt creșterii suinelor.

Relu a aflat de un program româno-elvețian prin care erau acordate fonduri pentru punerea pe picioare a unor afaceri agricole care să livreze pieței produse tradiționale, ecologice. S-a înscris în program, a urmat niște cursuri și a primit banii. Fermierul a înființat o stupină pe care a amplasat-o pe un teren cumpărat la 10 km distanță de Iași, orașul unde s-a mutat între timp.

”Lângă stupină e o pădure cu 70% salcâm. O bună bază meliferă. Am ajuns la 300 de stupi. Am accesat și bani europeni, 15000 de euro, prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală și am construit o hală” spune apicultorul, prezent la Târgul Național al Mierii 2019, ediția de toamnă.

Participarea la câteva târguri apicole din afara țării i-a schimbat fundamental modul de abordare a apiculturii. A înțeles cât de importantă este personalizarea mierii și cât de util este marketingul. Și-a denumit afacerea ”Prisaca Moldova”.

Relu Cojocaru

Apicultorul a continuat să vândă o parte din miere unui procesator, dar o bună parte a ambalat-o în borcane, a etichetat-o și a propus-o spre vânzare unor magazine din Iași.

”Mierea ajunge pe rafturile magazinelor ”La Băcănie” și ”Magazia Morăriței, specializate în vânzarea produselor tradiționale”, precizează apicultorul.

Jumătate din mierea produsă de Prisaca Moldova este vândută unui procesator din comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui. Apisrom achiziționează miere din județele din estul țării, dar și de peste Prut. Antreprenorul Dumitru Râșcanu procesează mierea la Vaslui și o vinde îmbuteliată hypermarketurilor din România, dar și vrac, unor beneficiari din Uniunea Europeană ( Germania, Belgia, Franța ).

”La export trimit 1140 de tone. 660 de tone livrez pe piața internă, în Carrefour, Metro, Real, Mega Image. Mierea bio se vinde foarte bine în Mega Image”, spune Dumitru, prezent, de asemenea, la târg.

Mierea din Prisaca Moldova ajunge, așadar, pe lanțul alimentar scurt, în două magazine din Iași, iar pe lanțul alimentar lung, la procesatorul din Vaslui, iar de aici în hypermarketurile din București, dar și la marii procesatori din Uniunea Europeană.

Dumitru Râșcanu

În magazinele din Iași, mierea este vândută întocmai cum a fost livrată de Prisaca Moldova. La procesatorul din Vaslui, mierea este amestecată cu mierea provenită din alte stupine și nu își mai păstrează personalitatea originală. Calitatea rămâne, însă, conformă standardelor legale. Ajunsă la marii procesatori din Uniunea Europeană, mierea de la procesatorul din Vaslui este amestecată cu mierea achiziționată din alte țări, cum ar fi de pildă China, iar pe eticheta borcanului ajuns pe raftul marilor magazine informația privind originea este: ”miere din UE și din afara UE”.

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment