Piața porcului din Uniunea Europeană, exceptând Spania, este pusă la grea încercare în această perioadă. Germania se confruntă cu o criză majoră, după ce China, dar și Japonia și Coreea de Sud au suspendat importurile, ca urmare a focarelor de pestă porcină africană depistate în câteva landuri.

Totodată, închiderea unităților HoReCa din cauza pandemiei Covid-19 a dus la scăderea drastică cererii de porc. Potrivit unei analize realizate de Topigs Norsvin Europa Centrală, în fermele germane, dar și în cele daneze, s-ar afla în prezent o rezervă de peste 1.000.000 de porci care în mod normal ar fi trebuit să fie livrați pe piață.

Situația nefavorabilă a antrenat și o scădere a prețurilor, atât a purceilor, a porcilor în viu și a carcaselor abatorizate.

Cercetătorii caută obținerea unui vaccin nu numai pentru noul coronavirus, care afectează omul, dar și pentru pesta porcină africană ( ASF ) care afecetază suinele și, în definitiv, tot societățile umane, întrucât provoacă regres economic și pierderea locurilor de muncă.

Ministrul agriculturii din Vietnam, Nguyen Xuan Cuonga, anunțat testarea cu succes a unui vaccin împotriva peste porcine africane, lansarea acestuia fiind așteptată până la sfârșitul anului viitor! În mai, institutul britanic de cercetare Pirbright a anunțat rezultate promițătoare cu un vaccin ASF.

foto cover pexels.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment