La începutul acestui an, Ministerul Agriculturii a scos pe siteul instituției un proiect de HG pentru acordarea unui ajutor de minimis de 1000 de euro/ha cultivat cu usturoi, condițiile de eligibilitate fiind, printre altele, ca fermierii să cultive minimum 3000 mp și să producă 3 kg/10 mp de usturoi.
Proiectul de HG a ajuns pe masa guvernului și a fost adoptat în ședința din 4 martie, cu numărul 108/2019.

În plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, mai exact pe 14 mai, guvernul Dăncilă a adoptat o nouă HG prin care a mărit cuantumul ajutorului de minims de la 1000 euro/ha la 3000 de euro/ha. În Nota de fundamentare a HG 286/2019 au fost oferite față de HG precedentă date financiare privind investiția făcută de fermieri pentru cultivarea unui hectar de usturoi: ”Cheltuielile de producție pentru cultura usturoiului pot depăși 12.000 euro/ha, mai ales când condițiile pedo-climatice sunt nefavorabile, îngreunând aplicarea corespunzătoare a tehnologiei de cultură”.

Se ridică investiția pentru cultivarea unui hectar de usturoi la 12.000 de euro, așa cum a susținut Ministerul Agriculturii în Nota de fundamentare? Un fermier din zona Râmnicu Sărat, zonă cu tradiție pentru cultura usturoiului, a declarat pentru Lantulalimentar.ro că investiția, incluzând și lucrările de recoltare, ajunge la 20.000 de lei, adică 4255 de euro. O treime din costurile avansate de minister. Un alt fermier, tot din județul Buzău, a declarat anul trecut pentru siteul agrointeligenta.ro că a cheltuit 2-3000 de euro până la recoltare. Incluzând și recoltarea, costurile nu ar trebui să sară de 4000 de euro/ha.

Enumerând principalele țări producătoare de usturoi din Uniunea Europeană, ministerul a omis să includă și România, care este unul dintre principalii producători, înregistrând în 2018 peste 57.000 de tone, în creștere față de anul 2017.

Totodată, ministerul a inventat ”un deficit de usturoi de 14.435 mii tone” semnalat într-o frază de un non-sens absolut: ”În anul 2017, România a importat 6.095,26 tone usturoi. Având în vedere consumul de usturoi de 43.603 tone/an se constată un deficit de usturoi de 14.435 mii tone”.
Cantitatea produsă în țară a fost în acel an de 55.673 de tone. Adăugând importul de 6.095 tone, rezultă o cantitate de 61.768 tone. Scăzând consumul anual de 43.603 tone, rezultă un surplus de 18.165 tone, care probabil merge la export, usturoiul românesc fiind apreciat pe piețele externe, cum ar fi piața americană.

Cultura usturoiului este una profitabilă în România, și fără ajutorul de stat. Un hectar produce între 5 – 8 tone. Pe olx.ro, un kg de usturoi uscat costă 15 lei. Calculat la o producție medie de 6000 kg/ha, venitul anual ar ajunge la 6000 x 15 lei = 90.000 de lei, adică aproximativ 19.000 de euro. Investiția, am văzut, este de aprox. 4000 de euro. Este posibil să fie mai mare în primul an, când fermierul cumpără sămânța sau materialul săditor, dar în următorii ani, beneficiază de sămânță din recolta proprie. Cheltuielile scad.

De ce nu găsim uneori în hypermarketuri usturoi produs în România? Două ar fi cauzele: concurența neloială și lipsa de asociere a fermierilor. Autoritățile ar trebui să combată concurența neloială care aduce în țară usturoi ieftin, la prețuri necompetitive pentru fermierii români. Dar și fermierii români ar trebui să se asocieze, ca să aibă o ofertă demnă de luat în seamă de marile magazine.

Ministerul Agriculturii a făcut deja primele plăți pentru cultivatorii de usturoi înscriși în program. La Bootșani, sunt 22 de beneficiari, care au încasat în total aproape 45.000 de euro. Ministerul estima că în total, la nivel de țară, vor fi 2000 de fermieri înscriși. Sunt mult mai puțini. Ajutorul acordat prin HG și mediatizat la vremea respectivă a avut și o puternică încărcătură electorală, saltul de la 1000 de euro/ha la 3000 de euro fiind operat chiar în timpul campaniei electorale din mai 2019.

Write A Comment