Un tribunal din Sao Paolo a interzis marți, 25 aprilie, transportul de bovine vii din porturile țării către toate destinațiile internaționale. Judecătorul Djalma Gomes și-a motivat decizia afirmând că „animalele nu sunt lucruri. Sunt ființe vii simțitoare, adică indivizi care simt foame, sete, durere, frig, angoasă, frică”.

Verdictul lui Gomes a fost pronunțat în cadrul unui proces intentat în 2017 de Forumul Național pentru Protecția și Apărarea Animalelor, un ONG brazilian care luptă împotriva comerțului internațional cu bovine vii. 

ONG-ul care a inițiat procesul a calificat hotărârea lui Gomes drept „istorică”, fiindcă recunoaște „suferința cauzată animalelor… într-o activitate similară cu traficul de persoane din timpul sclaviei”.

Ministrul agriculturii din Brazilia, Carlos Favaro a declarat pentru Reuters, cu ocazia unui eveniment din industria cărnii de vită, că, deocamdată, nu a discutat cu avocatul general dacă guvernul federal va contesta decizia.

Ministrul a spus că ordinele judecătorești trebuie respectate, dar a apărat comerțul cu bovine vii din Brazilia, spunând că firmele de peste mări nu investesc în animale care ar putea pierde în greutate în timpul transportului.

Favaro a spus că vapoarele în care sunt transportate animalele sunt adecvate și „favorizează” dezvoltarea vitelor de-a lungul rutelor comerciale.

Brazilia este cel mai mare exportator de carne de vită de pe planetă, cu o cotă de piață de 23% din comerțul mondial, și al doilea producător, cu un efectiv de 230.000.000 capete de bovine.

foto cover nature.org

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment