Directorul General al Organizației Internaționale a Vinului, Pau ROCA, a prezentat în 27 octombrie, cadrul unei conferințe web, primele estimări ale producției mondiale de vin aferentă anului 2020: pe baza informațiilor colectate din 30 de țări, care reprezintă 84% din producția mondială în 2019, se înregistrează pentru anul 2020 o producție mondială de vin (cu excepția sucurilor și musturilor) estimată între 253,9 și 262,2 milioane hl, cu o estimare medie la 258 milioane hl. Producția din 2020 pare a fi în concordanță cu anul precedent: + 1% comparativ cu 2019.

În Uniunea Europeană condițiile meteorologice bune au favorizat o recoltă potențial mare în 2020; totuși aceasta a fost limitată de diferite măsuri, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul asociațiilor de producători care vizează atenuarea impactului negativ (direct și indirect) al pandemiei Covid-19 asupra pieței vitivinicole mondiale. Volumul producției din acest an este estimat la 159,0 mil. hl (excluzând sucurile și musturile), cu aproximativ 5% mai mult decât în ​​2019. Acest volum arată o creștere anuală de 7 mil. hl comparativ cu 2019.
Estimările preliminare generale pentru producția de vin din 2020 în țările Uniunii indică o situație mult mai eterogenă comparativ cu anii precedenți.

Un exemplu este dat de cele mai mari trei țări producătoare în care, față de anul 2019, există o scădere de -1% în Italia (47,2 mil. hl), o ușoară creștere de 4% în Franța (43,9 mil.hl) și o creștere mare de mai mult mai mult de 11% în Spania (37,5 mil. hl).
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că toate cele trei țări, care împreună reprezintă 49% din producția mondială de vin și 81% din producția de vin din Uniune, prezintă niveluri preliminare de producție pentru 2020 care sunt mai mici sau chiar sub ultimele lor medii de cinci ani.

Acesta este rezultatul unei combinații de condiții meteorologice generale favorabile în primăvară și vară și a aplicării măsurilor de reglementare. Organizația Comună a Pieței vinului din UE oferă subvenții pentru reglementarea volumelor, precum ajutoarele acordate pentru recoltarea în verde. În anumite regiuni italiene, franceze ori spaniole, producătorii de vinuri au decis să-și stabilească volumele vinificate la un nivel inferior celui din anul 2019 din cauza scăderii cererii pe piața mondială a vinului.

O creștere pozitivă față de 2019 este înregistrată și în alte țări mari producătoare de vin din UE, precum Germania (8,9 mil. hl, + 8% / 2019), Ungaria (2,9 mil. hl, + 22% / 2019) și Austria (2,7 mil. hl, + 10% / 2019). Acestea arată niveluri de producție care sunt în linie sau chiar peste mediile lor din ultimii cinci ani.

Portugalia cu 6,5 mil. hl în anul 2020, urmează aceleași cifre ale producției din 2019 și cu ultima sa medie de cinci ani, în timp ce țări precum România (3,6 mil. hl) și Grecia (2 mil. hl) prezintă o variație negativă față de 2019 (- 7% și, respectiv, -2%) și media ultimilor cinci ani (-12% și respectiv -17%).

Raportul preliminar al OIV ilustrează și situația pieței internaționale a vinului pe durata pandemiei Covid- 19 în ce privește evoluția exporturilor și importurilor funcție de volume și valori, pe perioada de referință Ianuarie – Iunie 2020.

Previziunile primelor recolte din SUA indică volume în concordanță cu 2019, dar incertitudinea cauzată de incendii ar putea duce la revizuiri ulterioare.

În America de Sud, în special în Argentina și Chile, s-a înregistrat o scădere a producției de vin din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Africa de Sud a revenit în cele din urmă la „normalitate” după câțiva ani de secetă.

Australia înregistrează o recoltă scăzută din cauza incendiilor în timp ce Noua Zeelandă poate avea un volum record de recoltă în 2020.

sursa: Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole

foto cover Lantulalimentar.ro/Pivnița Savu, Ciumbrud, județul Alba


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment