„Este în desfășurare un război împotriva grâului italian, prin creșterea record a importurilor din țări precum Turcia, Rusia și Ucraina. Cultura noastră de cereale riscă serios să se facă praf: fără ”Granaio Italia” am fi practic dezarmați. Țara noastră este destinație liberă pentru importuri care au luat-o razna, necontrolate”, a declarat pentru agricultura.it Gennaro Sicolo, președintele CIA Puglia și vicepreședintele național al CIA Agricoltori Italiani 

Liderul sindical italian semnalează prăbușirea prețurilor grâului, în special al grâului dur, materie primă utilizată pentru fabricarea pastelor, produs alimentar esențial în bucătăria italiană.

Marți, 5 Martie 2024, la Bursa de Mărfuri din Bari, prețul grâului dur a scăzut cu 22 de euro pe tonă, stabilindu-se sub 350 de euro; prețuri și mai mici la Bursa de Mărfuri din Foggia unde, după o scădere de 20 de euro,  prețul s-a dus sub 340 de euro pe tonă. 

„Ca într-un război, pierdem teren”, adaugă Sicolo, „de vreme ce semănatul este la cote minime istorice, renunțăm la semănat de grâu, iar dependența noastră de importuri crește. Avem nevoie de o mai mare transparență pe piețe și de recunoașterea costurilor pentru producătorii italieni de cereale. Este de neconceput că nu vom continua pentru înființarea registrului electronic al stocurilor de cereale, Granaio Italia, care este important în ceea ce privește trasabilitatea mai mare și a cărui implementare este amânată continuu. Așa cum așteptăm un instrument care să ateste costurile de producție pentru a defini clar termenii de negociere”.

„Tabloul este dezarmant. Italia – declară Angelo Miano, președintele CIA Capitanata – importă 40% din necesarul de grâu dur, 65% grâu moale și 55% porumb. Cu toate acestea, în ciuda penuriei de produse naționale și a cererii continue din partea consumatorilor pentru produse 100% italiene, prețurile cerealelor majore produse în țară sunt din ce în ce mai umilitoare pentru fermieri. Astăzi, având în vedere ultimele prețuri la grâul dur de aproximativ 34 de euro pe chintal și randamentele fermierilor de aproximativ 30 de chintale la hectar, ajungem de fapt la o producție brută comercializabilă de 1.100 de euro pe hectar, dar cu costuri de producție cu mult peste 1.400 de euro pe hectar. Foggia și toată Puglia, unde se produce cea mai mare cantitate de grâu dur italian, sunt extrem de afectate”.

”Asta nu ar fi totul: primele date CIA despre noi semănături indică o scădere îngrijorătoare a suprafețelor cultivate cu grâu dur de aproximativ 130 de mii de hectare. Tot din cauza schimbărilor climatice, se așteaptă ca Italia să aibă una dintre cele mai scăzute recolte din toate timpurile. Și situația nu este diferită pentru grâul comun și porumb. Este de neconceput să mergem înainte fără politici de protecție la nivelul Uniunii Europene. Companiile abandonează recoltele. Toate instituțiile trebuie să acționeze rapid, Guvernul trebuie să dea răspunsuri imediate la solicitările care au fost prezentate de atâta timp, cu un document concret de propuneri, diverse demonstrații în stradă și o petiție online „Salvați grâul Made in Italy” care depășește 75 de mii de semnături. Să nu ignorăm încă riscurile economice, sociale și de mediu ale acestei crize, nu doar pentru sectorul cerealier, ci pentru întreaga țară”, a mai spus Angelo Miano.

foto cover pexeles.com/Jahoo Clouseau

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment