”Să ne pregătim de weekend, zic!”, ne îndeamnă Tudor Duică pe pagina sa de Facebook. Oferta: o rețetă din gastronomia otomană, Șiș tavuk, un șiș kebab tradițional cu bucăți de carne de pui marinată.
Răspândire geografică
Mai exact, Șiș tavuk (în arabă: شيش طاووق; în turcă: tavuk şiş, în ebraică שישליק – șișlik), un șiș kebab tradițional cu pui marinat din gastronomia otomană.
”Produsul a devenit ulterior parte a bucătăriei din Orientul Mijlociu. Este consumat pe scară largă în Orientul Mijlociu și Caucaz. Un fel de mâncare similar, din bucătăria persană, este tradiționalul jujeh kebab” notează Tudor Duică.
Etimologie
De subliniat că Șiș, în dialectele siriano-arabe sau turcă, înseamnă frigărui. Unii cercetători susțin că termenul este un împrumut persan din sikh, în timp ce alții spun că provine de la rădăcina „sı” din turca veche, care înseamnă „a tăia”.
A fost adoptat în dialectele arabe din Egipt, Liban , Siria și Iordania. Tavuk provine din vechiul cuvânt turcic takagu și înseamnă pui.
Rețetă cu mai multe versiuni
Mâncarea constă în cuburi de pui marinate, apoi înșirate pe frigărui și puse la grătar. Marinatele obișnuite sunt pe bază de iaurt și suc de lămâie sau piure de roșii, deși există și alte variante.
Se consumă fie ca sandviș, fie pe un platou cu legume, uneori cu orez sau cartofi prăjiți. În bucătăria turcească este în general servită cu orez, iaurt, salată de castraveți și legume puse la grătar. Versiunea siriană și libaneză este de obicei servită cu toum (un sos de pastă de usturoi), hummus și tabuleh/tabbouleh.

Versiunea sandwich vine în general într-o lipie tradițională numită yassı ekmek sau lipie dürüm* și este frecvent însoțită de salată verde, roșii și napi murați.
*dürüm (rulou) sau dürme este o lipie care este de obicei umplută cu ingrediente tipice pentru kebab döner.
În fotografii, șiș tavuk libanez…
Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro. sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001