Consumul anual de piersici din producția internă este în scădere.
Recolta anuală de piersici din fermele românești a regresat la nivelul de acum zece ani, 11.000 t, arată datele Comisiei Europene consultate de Lanțul Alimentar.
Rezultă că un român consumă anual, din nou, în medie, numai 0,55 kilograme de piersici din producția internă.
Importurile de piersici și nectarine au fost în 2023 de aproape cinci ori mai mari decât producția națională, 51.418,7 t, potrivit FAOSTAT.
În anul 2014, fermierii au recoltat o cantitate totală de 11.000 t. În 2015, producția aproape s-a dublat: 21.000 t.
Vârful a fost atins în 2015, când au fost culese, în total, 23.000 t.
Începând cu 2018, când a fost atins nivelul de 22.000 t, producția a scăzut de la un an la altul. În 2024, fermierii au recoltat 14.000 t, ca în urmă cu zece ani.
Media ultimilor zece ani este de 17.000 t.
Cel mai mare producător european este Spania, cu 833.000 t.
Pe locul doi se situează Italia, cu 733.000 t.
Pe locul trei, Grecia, cu 477.000 t.
Uniunea Europeană a produs anul trecut o cantitate totală de 2.244.000 t.
Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro. sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001