Dragi cititori

Am avut onoarea să-l întâlnesc de câteva ori pe Joseph „Joe” W. Luter III. Era cunoscut pentru caracterul său dur, intransigent și vizionar. A condus Smithfield către succes prin așteptarea excelenței și recompensarea loialității și a rezultatelor. 

Smithfield a devenit modelul global pentru modul în care porcul este crescut, procesat și comercializat la nivel mondial. Expansiunea în Europa și America de Nord a stabilit noi repere în ceea ce privește amploarea, eficiența și recunoașterea mărcii. Fost președinte și director executiv al Smithfield Foods, el a decedat pe 28 august 2025. Avea vârsta de 86 de ani. 

Știri din industrie

• Smithfield Foods Inc. a anunțat lansarea unei oferte publice secundare de 16 milioane de acțiuni ordinare. Principalul acționar al companiei, SFDS UK Holdings Limited, vinde acțiunile la nouă luni după oferta publică inițială a gigantului din industria cărnii de porc. Smithfield Foods a devenit din nou o companie cotată la bursă în ianuarie. O parte din acțiunile sale au fost listate la bursa Nasdaq, în timp ce WH Group din China a păstrat controlul majoritar asupra companiei. 

• Kemin Industries, un producător global de ingrediente, a anunțat achiziționarea Hennessy Research Associates, LLC. Compania este specializată în cercetarea și dezvoltarea de vaccinuri pentru bolile infecțioase ale animalelor. 

• Un studiu, finanțat de National Pork Board/USDA ca parte a unei subvenții acordate de Departamentul Apărării al SUA și dezvoltat la Departamentul de Kinesiologie și Management Sportiv al Universității Texas A&M, a constatat că tipul de proteine consumate după un antrenament fizic intens poate avea un impact semnificativ asupra recuperării. 

În ciuda consumului aceleiași cantități de proteine, cadeții care au consumat rații pe bază de carne de porc au prezentat mai puține dureri musculare. În același timp, au avut o excreție redusă de azot și niveluri mai scăzute de inflamație decât cei care au consumat proteine vegetale. Răspunsurile hormonale s-au îmbunătățit, de asemenea. A fost observat un raport mai bun între testosteron și cortizol în grupul care a consumat carne de porc. 

• Institutul Mexican de Creștere a Porcilor și Confederația Camerelor Naționale de Comerț, Servicii și Turism au semnat un acord de colaborare pentru o alianță strategică axată pe consolidarea lanțului de producție al sectorului cărnii de porc și stimularea consumului local de carne de porc , cu un impact direct asupra întreprinderilor mexicane și a companiilor familiale. 

Calendarul evenimentelor

• „VIV Select China” din Nanjing este un târg internațional de referință pentru creșterea și prelucrarea animalelor, care se desfășoară anual în septembrie la Centrul Expozițional Internațional din Nanjing. VIV Select China are loc pe parcursul a 3 zile, de miercuri, 10.09.2025, până vineri, 12.09.2025. 

Controale în China

Să rămânem în China, pentru moment. Guvernul a anunțat o anchetă privind prețurile cărnii de porc europene. Aceasta este o măsură de retorsiune pentru taxele impuse de UE pentru mașinile electrice importate din China. 

Într-o hotărâre preliminară, autoritatea de investigare a decis să aplice măsuri antidumping provizorii. Acestea implică „depozite de garanție” sau tarife temporare. Începând cu 10 septembrie 2025, importatorii produselor investigate trebuie să depună un depozit de garanție la Vama Republicii Populare Chineze, pe baza ratelor de depozit de garanție pentru fiecare companie stabilite în această hotărâre preliminară. 

Depozitul de garanție va fi aplicat pe baza prețului impozabil al mărfurilor importate, stabilit de autoritățile vamale. 

Ratele impuse companiilor din UE variază în funcție de companie, fiind în majoritate de 20 %. Unele companii trebuie să plătească însă un „depozit de garanție” de până la 31,5 %. Companiile care nu au cooperat în cadrul anchetei chineze se confruntă cu tarife de 62,4 %. Ministerul Comerțului chinez oferă o perioadă de 10 zile de la data anunțului pentru a prezenta observații. 

Deși obiceiurile de consum ale pieței chineze o fac o destinație pentru „al cincilea sfert” (subproduse în Europa), provocarea va fi profitabilitatea abatoarelor. În ultimii douăzeci de ani, de când aceste produse au fost exportate în principal în China, nu au existat aproape deloc investiții în unități de procesare a subproduselor, care gestionau aceste elemente înainte ca ele să devină o marfă valoroasă. Capacitatea de procesare a subproduselor este, de asemenea, pusă la încercare în Europa de pesta porcină africană (PPA). 

Virus

Acum două săptămâni, am avut un focar important în Estonia. Săptămâna trecută, a fost detectat un focar în regiunea Ogre din Letonia, într-o fermă cu 20.000 de porci domestici, deținută de Baltic Pork SIA.

Toți porcii din fermă sunt sacrificați și a fost instituită o zonă de carantină. În ciuda tuturor eforturilor, nu există încă un vaccin eficient, cel puțin judecând după lipsa de succes a celor două vaccinuri dezvoltate și aprobate în Vietnam. Trebuie să găsim o modalitate de a opri virusul!

8 septembrie 2025, Dr. Abraham

Săptămâna 36, în intervalul 1 septembrie – 7 septembrie 2025

Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.

Citește și Industria porcului, săptămâna 35: ”Cea mai mare fermă din Estonia, afectată de Pesta Porcină Africană” – Dr. Abraham

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment