2021, declarat oficial Anul Internațional al Fructelor și Legumelor

Mere de peste Prut: peste 12.000 de tone, cea mai mare cantitate importată până acum din Republica Moldova Mere de peste Prut: peste 12.000 de tone, cea mai mare cantitate importată până acum din Republica Moldova

Inițiativa aparține Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și a fost lansată în 15 decembrie, la propunerea statului sud-american Chile.
Directorul general al FAO, QU Dongyu, a pledat cu ocazia celei de-a 74-a Adunare Generală desfășurată on line, pentru îmbunătățirea producției de alimente sănătoase și durabile, prin inovație și tehnologie și pentru reducerea risipei de alimente.

Anul Internațional al Fructelor și Legumelor va fi dedicat creșterii gradului de conștientizare cu privire la rolul important al fructelor și legumelor în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătatea consumatorilor.

QU Dongyu a mai spus că pandemia COVID-19 a provocat oamenii să găsească noi modalități de combatere a foametei și a malnutriției și a afirmat că Anul Internațional al Fructelor și Legumelor va evidenția rolul tehnologiilor digitale în îmbunătățirea nutriției și a oportunităților de piață.

Fructele și legumele sunt surse de fibre dietetice, vitamine și minerale. FAO și Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca fiecare adult să consume zilnic cel puțin 400 de grame de fructe și legume pentru a preveni bolile cronice, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile de inimă și obezitatea, precum și pentru a contracara deficiențele de micronutrienți.

Până la 50% din fructele și legumele produse în țările în curs de dezvoltare se pierd în lanțul de aprovizionare între recoltare și consum.

Pledoaria pentru produsele proaspete este în concordanță cu scopul de a consolida rolul micilor fermieri și al fermelor de familie și încurajează opțiuni de piață mai largi pentru milioane de familii din mediul rural. Oportunitățile de egalitate de gen sunt, de asemenea, demne de remarcat, deoarece femeile joacă adesea roluri principale pentru gospodăriile lor atât în ​​producția, cât și în consumul de fructe și legume.

În 2021, autoritățile internaționale și naționale, dar și organizațiile cu rol de decizie în sectorul agroalimentar vor activa, printre altele, pentru integrarea micilor fermieri, inclusiv a fermelor de familie, în producția locală, regională și globală și crearea unor lanțuri de aprovizionare pentru producția și consumul durabil de fructe și legume, recunoscând contribuția fructelor și legumelor la securitatea alimentară, nutriție , mijloace de trai și venituri.

Mere de peste Prut: peste 12.000 de tone, cea mai mare cantitate importată până acum din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *