Subvențiile agricole și ajutoarele de minimis pentru agricultură acordate din bugetul public sunt binevenite pentru fermierii slab capitalizați. Aceste tipuri de sprijin îi ajută pe mulți dintre ei să relanseze un nou ciclu de producție sau să întrețină în condiții bune animalele din fermă. Unii fermieri, mai degrabă afaceriști, ajung însă să obțină acești bani în mod fraudulos.

Este, potrivit procurorilor de la DNA, și cazul omului de afaceri Cristian Crișmorie, din loc. Sicula, județul Arad, reținut în primăvară, împreună cu două angajate ale firmei sale, pentru fraudarea fondurilor europene și naționale acordate pentru sectorul zootehnic. Acuzații ar fi adus în țară, din Ungaria, vreo 300 de bovine din rasa Aberdeen Angus, pe care le-au introdus în fermele a 30 de crescători de bovine, care apoi le-au înscris la APIA pentru încasarea ajutoarelor bănești.

În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă cei trei inculpați ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele. Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția Agricolă Arad și APIA, ceea ce a determinat, în final atribuirea subvențiilor”, notează publicația aradon.ro.

Până în prezent, numai afaceristul Cristian Chișmorie și cele două angajate au fost cercetați penal, dar recent, APIA Arad s-a constituit parte civilă și a solicitat introducerea în dosar a două asociații de creștere a bovinelor.

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Timiş, acolo unde se judecă procesul, a decis că admite “cererea formulată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi dispune introducerea în cauză şi citarea în calitate de parte responsabilă civilmente a Asociaţiei Crescătorilor de Vite – Buffalo şi Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Carne, cu comunicarea obiectului camerei preliminare şi menţiunea că pot formula cereri şi excepţii în termen de 25 de zile de la primirea comunicării”. Aşadar, cele două asociaţii de crescători de animale ar putea răspunde în faţa legii, în solidar cu afaceristul Cristian Chişmorie, pentru infracţiunile comise de acesta”, mai notează aradon.ro.

Până la formularea unei sentințe definitive și irevocabile, toți cei implicați în acest dosar beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment