Recent, SUA și UE au anunțat că vor ajunge la o înțelegere privind diferendul economic vechi de peste 15 ani, fapt care va conduce și la eliminarea suprataxelor impuse de ambele părți anumitor mărfuri din fluxul comercial bilateral. A fost un veritabil război comercial între cele două mari entități occidentale, declanșat în urma unor acuzații reciproce că fiecare parte își subvenționează ilegal producția de avioane: americanii fabricarea Boeing, europenii pe cea a Airbus.

Victime ale acestei confruntări transatlantice au fost și producătorii și comercianții europeni de brânzeturi, cărora administrația Trump le-a impus în octombrie 2019 suprataxe de 25%, fapt care a antrenat scumpiri masive la raft și pierderi considerabile pentru europeni.

Administrația Biden și Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen au anunțat recent că intenționează să aplaneze conflictul ( ajuns și la Organizația Mondială a Comerțului, care a dat dreptate ambelor părți ), vestea fiind primită cu entuziasm de producătorii de brânză Parmigiano Reggiano, grav afectați de decizia lui Trump din 2019. ”Pentru Parmigiano Reggiano, SUA reprezintă cea mai importantă piață, cu o cotă de 20% din exportul total. Aproximativ 12 mii tone de produs ajung anual peste ocean. Tarifele suplimentare de 25% au determinat din octombrie 2019 (Trump a majorat tarifele de la 2,15 la 6 dolari pe kilogram), o creștere a prețului la raft de la 40 la 45 de dolari pe kilogram”, notează publicația agricultura.it, care preia un comunicat al Consorțiului Parmigiano Reggiano.

sursa foto agricultura.it

„Dezvoltarea completă a pieței americane este de o importanță crucială pentru susținerea lanțului nostru de aprovizionare, alcătuit din 321 de unități de procesare, 2.600 de ferme și 50.000 de persoane implicate. Este un sistem de producție care generează o cifră de afaceri de 2,35 miliarde de euro. Sperăm că administrația Biden va pune capăt acestei dispute comerciale” a comentat Nicola Bertinelli, președintele Consorțiului.

Peste ocean, ajung și brânzeturi românești, de asemenea suprataxate. Anul trecut, România a exportat în SUA 362 t de brânzeturi, iar în 2019, 523 t. O scădere explicată, cel mai probabil, prin suprataxarea impusă de Trump. SUA era principala destinație a brânzeturilor românești, dar a fost surclasată de Marea Britanie, după ce a părăsit UE. România a vândut pe piețe terțe, în afara UE, 1.711 t, iar în Marea Britanie, 1.358 t, până în octombrie, ceea ce înseamnă un total de 3.069 t.

sursa foto copertă: caseificiosansimone.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment