Comisia Europeană a stabilit în 2 decembrie volumele de declanșare a perceperii unei taxe suplimentare pentru o serie de fructe și legume sosite pe teritoriul Uniunii Europene din țările terțe.

Astfel, volumul de declanșare este pentru tomate,165.053 t,  în perioada 1 iunie – 30 septembrie și 764.097 t, în perioada 1 octombrie 2022 – 30 mai 2023.

Pentru castraveți, 111.323 t, de la 1 mai la 31 octombrie, 62.867 t, de la 1 noiembrie 2022  la 30 aprilie 2023.

Pentru mere, 321.996 t, de la 1 ianuarie la 31 august, 46.813 t, de la 1 septembrie la 31 decembrie.

Alte fructe și legume care vor fi taxate suplimentar: anghinare, dovlecei, portocale, clementine, mandarine ( inclusiv tangerine și satsuma ); wilkings și alți hibrizi similari de citrice, lămâi, struguri de masă, pere, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune.

De observat că volumele de declanșare sunt mai mici în timpul sezonului de recoltare din Uniunea Europeană. Astfel, tomatele din Turcia și Maroc, cei doi mari furnizori pentru piața europeană, vor fi taxate suplimentar pentru un volum mic în perioada când fermele europene produc masiv și scot recolta pe piață.

Acest fapt înseamnă o reducere a presiunii importurilor din țări terțe pe piața autohtonă.

Taxarea suplimentară a unor mărfuri agricole din țările terțe este decisă de Comisia Europeană, pentru a evita sau a neutraliza efectele negative pe piața Uniunii pe care le pot avea aceste importuri, dacă: importurile sunt efectuate la un preț inferior nivelului notificat de Uniune către OMC („preț de declanșare”) sau  volumul importurilor dintr-un an dat depășește un anumit nivel („volum de declanșare”). Volumul de declanșare se bazează pe posibilitățile de acces la piață definite ca importuri exprimate ca procent din consumul intern corespunzător în cursul celor trei ani anteriori. Nu se impun taxe la import suplimentare dacă importurile nu riscă să perturbe piața Uniunii sau dacă efectele ar fi disproporționate în raport cu obiectivul vizat.

Uniunea Europeană a importat în 2020 o cantitate totală de tomate  de 620.739 t.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

3 Comments

 1. Pingback: Fructele și legumele din afara Uniunii Europene, taxate suplimentar în următorii doi ani - newsromania.info

 2. Acum cateva saptamani am vazut un interviu in care se spunea clar ca nu sunt resurse materiale si umane pentru testarea vinurilor !!!!

  In acest articol se vorbeste despre ,,controalele tot mai aplicate ale inspectorilor sanitari veterinari” !!!!

  Faptul ca exista controale ,,eficiente” este o mare minciuna !!!!

  Dovada clara / SUPREMA pentru ceea ce se intampla in mod real in Romania este faptul ca fermierii si multi romani reclama calitatea inferioara a produselor agricole importate !!!!

  • lantulalimentar Reply

   Testarea vinurilor este una, monitorizarea reziduurilor de pesticide în fructe și legume este alta. Pentru fructe și legume sunt derulate anula două programe de monitorizare, unul național, de Autoritatea Națională Fitosanitară, altul european, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Pe lângă aceste programe, sunt și acțiunile efectuate aleatoriu. Anual sunt prelevate mii de probe, o parte din acestea din legumele și fuctele din import, adică sosite din țări terțe ( Turcia, China, etc. ). Există la nivel european un sistem numit Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, prin care sunt oferite zilnic informații despre controale făcute la alimente. Bulgaria face cele mai multe controale pentru mărfurile din Turcia. Un tir controlat de bulgari și găsit cu nereguli nu mai ajunge la noi. Cât privește producția din alte state europene, trebuie să vă spunem că ei au sistem de control mult mai riguros instituit de hypermarketuri. Sigur, controlul ar trebui intensificat, atât la ce vine din afară, cât și la ce producem în țară, spre deplina siguranță a consumatorilor.

Write A Comment