Autoritățile irlandeze au anunțat recent creșterea de la 50.000.000 de euro la 256.000.000 de euro a schemei care va fi dedicată agriculturii ecologice în noul PAC, decizia făcând parte din așa-numitul Plan Național Strategic, pe care statele membre sunt obligate să-l conceapă și să-l înainteze Comisiei Europene până la finalul acestui an. Crescătorii de vaci și oi sunt interesați să acceseze o parte din acești bani, prin certificarea eco a fermelor lor, dar ei solicită statului să caute piețe pentru desfacerea acestor produse. Este o cerință formulată recent de Asociația Irlandeză a Crescătorilor de Bovine și Ovine ( ICSA ), citată de siteul agriland.ie.

Președintele departamentului pentru produse ecologice din cadrul ICSA, Fergal Byrne, a spus că ”în tandem cu eforturile de extindere a sectorului bio în Irlanda, trebuie o aplicată o strategie de extindere semnificativă a exporturilor de produse organice irlandeze. O astfel de strategie este necesară pentru a ne asigura că alocarea propusă de 256 de milioane de euro, ca parte a viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), nu se va irosi”.

ICSA a pledat întotdeauna ca un număr tot mai mare de crescători de bovine și ovine să fie sprijiniți pentru trecerea la agricultura ecologică.

„În urma derulării acestei eco-scheme, mai mulți fermieri ca oricând vor avea oportunitatea să treacă la agricultura ecologică, dar pentru a atrage fermierii către acest sector, trebuie să găsim piețe pentru ceea ce vor produce ei”. Pentru a atinge acest scop, ar fi nevoie de ”un plan coerent, astfel încât să existe piețe pentru produsele suplimentare pe care le va oferi un sector aflat în progres. Așa cum stau lucrurile, abia dacă găsim piețe pentru ceea ce producem în prezent, iar teama noastră este că, pe măsură ce mai mulți fermieri trec la produse ecologice, piețele pur și simplu se vor îngusta sau vor dispărea”.

Soluția? O campanie de promovare susținută de guvern

„Cel puțin, guvernul trebuie să se angajeze într-o campanie de promovare masivă pentru a ne asigura că putem extinde vânzările de carne de vită și miel ecologică pe piețele europene premium”, a continuat Byrne.

„În plus, ABP – firma care a preluat controlul asupra promovării sectorului cărnii ecologice aici – trebuie să fie trasă la răspundere pentru eșecul de a stimula vânzările de carne ecologică irlandeză pe piețele UE.

Carnea de vită și miel organică irlandeză reprezintă tot ce este mai bun din ceea ce putem produce în cel mai sustenabil mod din punct de vedere ecologic, dar sectorul a rămas stagnant, deoarece nu s-a investit în inovare.

Toți fermierii ecologici, precum și cei care se gândesc să treacă la agri eco, vor trebui să vadă un angajament mai ferm din partea ABP că va face mai mult pentru căutarea unor noi piețe pentru carnea de vită și miel ecologică”, a spus reprezentantul ICSA.

Educație și formarea publicului

În ceea ce privește consultanța și instruirea, fermierii ecologici și sistemele de producție au fost marginalizate de mult prea mult timp, a spus el.

„Dacă suntem siguri că vom convinge 6.500 de noi fermieri care să ajungă la 7,5% din terenul ecologic, atunci Teagasc ( numele autorității irlandeze pentru consultanță și promovare a sectorului agricol ) va trebui să aloce resursele necesare în domeniile cercetării, formării și consilierii ecologice.”

Și

„Știm, de asemenea, că costul ridicat al rației organice face deja finisajul de iarnă foarte neatractiv”, a mai spus Byrne.

 barierele din calea schemei care au fost deja identificate trebuie, de asemenea, abordate.

„În special, ICSA dorește să vadă modificări aduse cerințelor privind adăpostirea bovinelor de iarnă.

„Reglementările actuale privind produsele organice necesită o zonă de relaxare care nu este disponibilă pentru mulți crescători de vite. Acesta este un adevărat impediment pentru mulți, din cauza deficitului de paie și a costurilor masive asociate conversiei curților și magaziilor pentru a se potrivi schemei.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment