Românașii noștri verzi și curați la suflet, dar probabil virusați mediatic, așa, pe nesimțite, trăiesc o spaimă colosală: Uniunea Europeană le va umple farfuria ( sau strachina ) cu insecte și îi va obliga să le înfulece, așa cum o bucătăreasă vânjoasă își amenință clienții cu polonicul în mână, pentru a-i confirma, fie și cu forța, că mâncarea ei este nemaipomenit de bună: ”băgați, mă, în voi!”.

Frica asta a fost provocată, cel mai probabil propagandistic, pe rețelele de socializare ( nu am identificat conturile sursă, dar sper să o facă cei implicați într-o astfel de activitate ), după ce Comisia Europeană a autorizat, anul trecut, ca alimente, două specii de insecte: viermele de făină galben uscat ( larva gândacului de făină, Tenebrio molitor ) și lăcusta călătoare ( Locusta migratoria ). Firește, autorizarea acestora de către Comisia Europeană a fost precedată de numeroase studii și a primit acceptul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor. Mai mult, eurodeputații au aprobat, în prealabil, simplificarea procedurilor de autorizare a acestor noi alimente. Nu a fost ca și cum producătorul s-a dus în biroul șefei executivului european, i-a pus o hârtie pe birou, spunându-i ”dă o semnătură, aici, drăguță”, așa cum se practică prin birourile patriei noastre.

Să mai precizez, că este foarte important: introducerea anumitor specii de insecte în dieta europeană nu este ceva nemaiîntâlnit pe planetă. Consumatorii de pe alte continente le pun în farfurie în mod tradițional.  Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă și sănătoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei europene ”De la fermă la furculiță” ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil. Mai mult, produsele alimentare care vor conține ingrediente provenite din procesarea acestor insecte vor fi etichetate ca atare, pentru buna informare a clienților.

Nicăieri nu scrie că europenii sunt obligați să mănânce insecte. Acestea, autorizate ca alimente, se vor adăuga celorlalte alimente existente pe piață. Veganii sunt obligați să mănânce carne?

Pentru buna informare a românașilor verzi și curați la suflet, menționez că vecinii noștri de la sud, pe care ne-am obișnuit să-i considerăm așa, mai înapoiați decât noi, au deja o Asociație a Producătorilor și Procesatorilor de Insecte și își doresc să devină lideri regionali în domeniu. Bulgarii au înțeles oportunitatea uriașă a acestei afaceri.

Noi ne văităm că ne ia Uniunea Europeană fleica de porc și de vacă de la gură și ne obligă să ne îndopăm cu insecte! Sigur, din cauza Pestei Porcine Africane au fost eliminați porci din focare, fie gospodării țărănești, fie ferme comerciale. Proprietarii au fost despăgubiți și mulți și-au reluat activitatea. Ar trebui  luate niște măsuri împotriva celor care cresc sute de porci, fără să fie autorizați, dar nimeni nu ia aceste măsuri, din rațiuni electorale. Ar țipa opinia publică și televiziunile că guvernul atacă tradițiile, ca să mâncăm insectele UE! Când, de fapt, ar fi vorba de a pune capăt unui mod haiducesc de creștere a animalelor.

S-au revoltat unii fermieri olandezi? Da, guvernul lor ia niște măsuri impopulare, dar într-o regiune unde emisiile de gaze cu efect de seră sunt mult peste limita maximă admisă. Să nu uităm: Olanda crește peste 4 milioane de vaci pe un teritoriu mult mai mic decât al României, care are aproximativ 2.000.000 de vaci. În Olanda este vorba despre o ajustare a efectivelor, compensată de numeroase facilități, inclusiv financiare. Olandezii vor putea crește în continuare vaci, friptura de vită nu va lipsi de pe mesele lor. Friptura de porc, de vită și de oaie nu va lipsi de pe mesele europenilor. Unii dintre noi, dacă nu suntem alergici, însă, vom putea să cumpărăm și alimente cu făină obținută din viermi de făină sau din lăcuste. Sau să gustăm lăcuste prăjite în vreun bistro. Viermele din cireșe sau din măr ne scăpa în copilărie pe gât în jos și nu ne plângeam că mâncăm fructe cu ”cărniță”.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment