Institutul de Cercetare a Agriculturii Ecologice din Budapesta (ÖMKi ) și Asociația Maghiară pentru Semințe au încheiat recent prima fază a unui program experimental derulat pentru a selecta acele soiuri de grâu care se comportă cel mai bine în condiții de cultură ecologică.

În cadrul proiectului comun, au fost testate douăzeci și unu de soiuri de grâu de toamnă, create și dezvoltate în Ungaria, precum și în străinătate, loturile experimentale fiind în număr de șapte și răspândite pe întreg teritoriul Ungariei.  

Faza de testare 2020/2021 face parte dintr-un program multianual de cercetare. Deși rezultatele de până acum par promițătoare, ÖMKi a avertizat, de asemenea, că o evaluare completă a ecocompatibilității soiurilor de grâu testate poate fi realizată doar pe baza datelor de cultură obținute pe o perioadă de cel puțin doi ani.

Cu toate acestea, furnizorii de semințe care au comandat proiectul sunt foarte mulțumiți de rezultatele primului an, iar în 2022 testarea va fi extinsă pentru a include un alt lot de șase soiuri de grâu.

„Pe baza procentului țintă ( 25% din suprafața agricolă totală, n.n. ) al strategiilor de politică agricolă ale Ungariei și ale Uniunii Europene, suprafața de teren agricol implicată în producția ecologică va crește considerabil în viitorul apropiat”, a comentat dr. Péter Mikó de la Centrul de Cercetare Agricolă. „În acest moment, cea mai mare parte a grâului ecologic produs în Ungaria este exportat ca materie primă neprelucrată.”

Dr. Mikó a adăugat că apariția noii tendințe de panificație artizanală în Ungaria și extinderea ofertei de produse ecologice a magazinelor alimentare au stimulat cu adevărat cererea internă și cantitatea de grâu produs ecologic cultivat în Ungaria care este procesat de industria de morărit internă.

Cheia pentru a susține tendința crescândă a agriculturii ecologice este, potrivit Dr. Mikó, aceea de a oferi fermierilor autohtoni cele mai eficiente soiuri  pentru acest sistem de cultură.

Cu toate acestea, există mult mai puține informații disponibile pentru fermierii implicați în agricultura ecologică decât cele pe care omologii lor din agricultura convențională le au la dispoziție. Serii de teste efectuate de ÖMKi în ferme sunt dedicate diseminării informațiilor și furnizării de sprijin pentru luarea deciziilor de către fermierii din agricultura ecologică.

Pe baza celor mai recente date ale Oficiului Central de Statistică (KSH) al Ungariei, suprafața totală de teren utilizată în agricultura ecologică în țară este de aproximativ 300.000 ha ( 6% din suprafața agricolă totală ). Dintre acestea, aproximativ 40.000 ha de teren agricol sunt folosite pentru culturi ecologice destinate consumului uman. O mare parte din această suprafață este cultivată cu grâu de toamnă și spelta ( Triticum spelta ).

foto cover @pexel.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment