1.Trattino,  Lyon, Franța

Cu 350 de locuri, Trattino este cel mai mare restaurant certificat organic din Franța, deservind lunar 6000 de clienți. Trattino colaborează cu cinci cooperative agricole, cu un total de peste 200 de fermieri. Cooperativele agricole promovează produse de sezon, neclasificate și nesortate. Deșeurile biologice sunt compostate și recipientele de sticlă reutilizabile sunt folosite pentru mesele la pachet. De asemenea, restaurantul organizează ateliere de gătit și face schimb de rețete culinare.

2.Lilla Bjers HB,  Visby (insula Gotland), Suedia.

Lilla Bjers este o fermă ecologică și un restaurant care funcționează sub conceptul „seed-to-plate”/”de la sămânță la farfurie”. 300 de specii diferite sunt cultivate într-o fermă care păstrează biodiversitatea și nu utilizează combustibili fosili. De asemenea, restaurantul colaborează cu fermele locale. Peștele nu face parte din meniu, având în vedere tendința de epuizare a stocurilor din Marea Baltică; în schimb, la fermă sunt crescuți melci de stâncă. Energia electrică și termică este produsă cu ajutorul instalațiilor eoliene și al biogazului. Sunt evitate ambalajele și risipa de alimente. Restaurantul a devenit un hub pentru instruirea tinerilor fermieri și a bucătarilor în agricultura bio. Oaspeții pot primi informații detaliate despre culturile agricole, materii prime și metoda ecologică de gătit.

 3.Kolariks im Prater, Viena, Austria.

Restaurantul este 100% organic,  angajează între 80 și 130 de persoane, și a fost un pionier în Austria, în domeniul bio. Restaurantul achiziționează de oriunde este posibil produse locale, potrivit preceptului: calitatea este mai importantă decât prețul. Proprietarii consideră că au obligația socială față de generațiile viitoare, de a folosi echilibrat și responsabil resursele disponibile. Prioritizează producția de energie verde (solară), reducerea emisiilor (mașini electrice, biciclete companie), reducerea deșeurilor (îmbunătățirea ambalajelor, evitarea resturilor) și nu în ultimul rând bunăstarea animalelor și dietele durabile.

Câștigătorii Premiilor #EUOrganic vor fi anunțați pe 23 septembrie, de Ziua Ecologiei  UE.

foto cover lillabjers.se


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment