Marian Tudor a cumpărat, acum 11 ani, un teren agricol în comuna buzoiană Vernești. Terenul era cultivat cu cereale, dar noul propietar nu intenționa să-i păstreze acest mod de utilizare. Inginerul voia să aibă o casă de vacanță și o grădină. O vizită efectuată în Olanda, i-a schimbat radical perspectiva. Un amic i-a vorbit acolo despre cultura de mur. Marian Tudor nu a stat prea mult pe gânduri. A comandat aproape 3000 de puieți și a înființat o cultură de mur la Vernești. Cu timpul, a mai cumpărat teren, și-a extins domeniul agricol și în prezent este unul dintre cei mai cunoscuți producători de mure și zmeură din sude-estul României.

Eu am riscat, investind banii în înființarea plantației. Nu sunt de meserie inginer horticol, sunt inginer metalurg, iar în 1996, am terminat și facultatea de IT, la Galați, iar acum dețin o firmă de mentenanță IT. În același timp, sunt producător de mure și zmeură, am și o livadă de cireși. Culesul fructelor este cel mai solicitant, am nevoie uneori de peste 30 de zilieri. Firește, nu e ușor nici să vând: am furnizat hypermarketurilor, prin firme intermediare, dar am avut și surpriza neplăcută să-mi fie refuzată marfa, fiind invocate diverse motive, ba că sunt murele prea necopate, ba că sunt prea coapte”, a declarat Marian Tudor pentru Lantulalimentar.ro.

soții Marian și Dana Tudor, foto Lantulalimentar.ro

6În această perioadă, Ferma Tudor vinde butași de mur Navaho Sammerlong și de zmeur Cayuga, obținuți prin marcotaj și, rescpectiv, drajonare. Butașii pot fi cumpărați direct din pepiniera proprie sau comandați on line paginile de facebook murebuzău și Ferma Tudor sau telefonic la nr. 0733.937.711.

mure din Ferma Tudor

Lângă plantația de mur, este în curs de construire o fabrică de procesare a fructelor. Unitatea de procesare ar putea contribui la dezvoltarea horticulturii și pomiculturii în județul Buzău, întrucât producătorii vor putea livra aici recolta obținută pe terenurile lor.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment