”Am început cu 3000 mp acum câțiva ani. La noi, la Râmnicelu, era cândva o tradiție să cultivi usturoi, soiuri locale, moștenite de la strămoși. Această tradiție a regresat foarte mult. Abia mai găseai câteva răzoare prin grădinile localnicilor”, a spus fermierul Valentin Jecu pentru emisiunea Viața satului, ediția din 25 martie, prima parte.

Decis să relanseze tradiția cultivării usturoiului, Valentin Jecu a apelat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare în Legumiculură din Buzău, beneficiind de expertiza renumitului cercetător Costel Vânătoru, care a reușit să preia soiurile locale, pe cale de dispariție, și să obțină două soiuri noi: Benone, care a fost deja înscris în catalogul ISTIS 2020, și Râmnicelu, în curs de omologare.

Usturoiul de Buzău are gust dulce-acrișor, e diferit de usturoiul din import. Eu îl vând unor carmangerii din Buzău, care îl folosesc pentru prepararea renumiților cârnați din carne de oaie, dar îl livrez și unei rețele de hypermarketuri din Vrancea”, a mai spus fermierul.

Valentin Jecu, foto @Lantulalimentar.ro

Valentin Jecu cultivă în prezent 20 ha cu usturoi. A beneficiat de ajutor financiar din partea statului, în cadrul programului ”Usturoi românesc”, 3000 euro/1 ha, fiind eligibile numai 5 ha. Fermierul a investit în utilaje speciale pentru cultura usturoiului și într-un spațiu de depozitare, care nu este însă termoreglabil. Aceasta ar fi următoarea mare investiție. Valentin Jecu lucrează și câteva sute de hectare pe care le cultivă cu cereale, dar afirmă că de doi ani, cultura de usturoi se întreține singură, în condițiile în care el vinde și sămânță certificată. Un kilogram de usturoi este livrat cu 15 lei cu TVA.

usturoi de Buzău, @Lantulalimentar.ro

Fermierul buzoian vrea să-i stimuleze și pe alți tineri să investească în cultura usturoiului, pentru a putea avea putere de negociere cu hypermarketurile.

România produce annual în jurul a 30.000 t de usturoi și import aproximativ 6500 t, din China și Spania. Hypermarketurile din România au început să expună la raft și usturoi românesc.

Pe lângă soiul Benone, în catalogul ISTIS 2020 mai sunt cuprinse soiurile: Ager, Ciocănești, Cucerdea 80, Claudiu și Eduard.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment