Comisia Europeană recunoaște că există un regres în producția, consumul și exportul de tomate, în timp ce importurile cresc.

Potrivit unui document recent publicat, producția de roșii proaspete în Uniunea Europeană va scădea cu 3% în 2022 față de anul precedent, înregistrând un total de 6,2 milioane de tone și menținând astfel tendința descendentă din ultimii ani. Comparativ cu media ultimilor cinci ani, producția în 2022 va scădea cu 5%.

Producția va scădea, în principal, pentru că se preconizează că recoltele din sere vor fi mai reduse din cauza costului ridicat al energiei și pentru că există o trecere de la soiurile tradiționale la roșiile cherry, potrivit Comisiei Europene.

Consumul anual de roșii proaspete în UE va scădea cu 2% față de 2021. Consumul pe cap de locuitor va fi anul acesta de 14,6 kg.

Raportul precizează că, pe lângă scăderea producției și a consumului, există și o scădere a exporturilor comunitare de roșii proaspete din cauza Brexit-ului, care a dus la o pierdere treptată a pieței Regatului Unit, care a reprezentat 75% din exporturile comunitare de roșii în 2021. În prezent, locul roșiilor europene este ocupat pe piața britanică de tomatele marocane.

Anul acesta, importurile de roșii proaspete vor crește cu 3% față de 2021, totalizând 730.000 de tone, cu 23% mai mult decât media ultimilor cinci ani. În 2021, 67% din importurile de roșii proaspete din UE au provenit din Maroc (cel mai mare furnizor pe piața europeană). pe locul doi se află Turcia, care și-a crescut cota pe piața UE (25% în 2021 / + 5% față de 2020).

Exportatorii spanioli de fructe și legume sunt îngrijorați de faptul că, având în vedere această analiză, prin care Comisia Europeană recunoaște scăderea producției, consumului și exportului de tomate în UE și creșterea continuă a importurilor, nu sunt propuse măsuri pentru a reduce această tendință și a consolida producția comunitară.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment