Cosmin Bocancea a înființat o cultură de mur în anul 2019. A plantat butașii pe 3.000 de metri pătrați și a reușit să vândă toată recolta. Tânărul plănuiește să își extindă afacerea și să planteze încă 3.000 de metri pătrați cu zmeură, scrie publicația bzi.ro ( Bună ziua, Iași ).

„Vânzarea merge foarte bine și clienții încep să se orienteze spre producătorii locali. Anul acesta, în primul an de rod, producția a fost foarte bună, iar anul viitor ne așteptăm ca aceasta să fie de 100 la sută. Fructele sunt sănătoase, iar soiul Thornfree este unul foarte calitativ, murele nu au semințe și sunt mai dulci. Noi am înființat plantația de mur pe o suprafață mică pentru că este mai rentabil din punct de vedere economic. Investiția am amortizat-o deja și anul viitor preconizăm că vom fi pe profit. Contează foarte mult dacă vinzi ceva de calitate”, spune Cosmin Bocancea, producător din comuna Belcești, Iași.

Banii obținuți nu sunt însă suficienți ca să extindă ferma horticolă. Cosmin a plecat să lucreze în Olanda, la un depozit. Tânărul este însă atent și la modul în care funcționează agricultura olandeză, opinia sa fiind că fermierii din Țara lalelelor sunt mult mai bine organizați și informați decât fermierii români.

Cosmin Bocancea, @bzi.ro

”Eu am plecat din țară anul trecut, după ce am terminat lucrările în plantație, și vreau să mă întorc anul viitor, în primăvară, să mă ocup personal de toată plantația, inclusiv de cea nouă, de zmeură. Deja am format o afacere bună însă mai e nevoie de multă muncă”, povestește Cosmin Bocancea, producător din Iași.

„Momentan vreau să vând doar produsele proaspete. Pentru procesare e nevoie de o suprafață mai mare. Cererea este neașteptat de bună pentru fructele proaspete, de aceea vom continua să ne ocupăm de plantația cu fructele de pădure. Costurile pentru înființarea unei plantații cu mure, pe 3.000 de metri pătrați, cum am eu, sunt de câteva mii de euro. La zmeură costurile sunt mai mari. Doar materialul săditor costă 4.000 de euro plus lucrările, oamenii, sistemul de irigații. Ajungi la vreo 10.000 de euro”, mai spune Cosmin Bocancea.

foto cover @Lantulalimentar.ro

Citește articolul integral pe bzi.ro.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment