Uniunea Europeană este cel mai mare producător de lămâi din lume, cu o producție obținută anul trecut de 1.871.011 tone. Pe locul doi s-a situat Argentina, cu 1.550.000 t, urmată de Statele Unite (798.000 t) și Turcia (700.000 t), informează siteul freshplaza.com, care preia date ale Organizației Mondiale a Citricelor.

Producția totală la nivel internațional a fost de 6.467.616 t, ceea ce înseamnă că aproape o lămâie consumată în lume provine din ferme europene. Producția la nivel planetar a înregistrat o linie ascendentă, întrucât media anilor 2010-2018 a fost de 5.700.000 t.

Cea mai mare recoltă din spațiul european a fost obținută în Spania, 1.198.978 t, adică 64% din producția totală a UE. Nu-i de mirare astfel că citricele sunt cel mai consumat soi de fructe din Spania, potrivit raportului privind consumul de alimente din 2019 al Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației din țara iberică. Lămâile sunt din ce în ce mai prezente în casele spaniolilor. Consumul per capita a ajuns la 3,86 kg pe an. Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
În bazinul mediteranean vegetează peste 9 milioane de lămâi, care asigură aprovizionarea cu citrice în toate cele 12 luni ale anului.

Datorită importanței lor pentru sănătate, lămâile sunt nelipsite în bucătărie. Exporturile au crescut cu până la 33% în martie 2020, comparativ cu aceeași lună a anului 2019. „Consumul de lămâi la nivelul gospodăriilor a doborât recorduri în Europa în martie și aprilie 2020”, a comunicat ministerul spaniol al agriculturii.

Modul de producție presupune respectarea unor reguli stricte de cultură și de aplicare a tratamentelor, fapt care garantează protejarea mediului înconjurător, siguranța alimentară maximă și trasabilitatea fructelor în comparație cu citricele produse în alte părți ale lumii.

În acest context, Comisia Europeană a raportat în urmă cu câteva săptămâni prin intermediul sistemului RASSF –Rapid Alert System for Food– că, din noiembrie anul trecut, 18 loturi de lămâi turcești au fost respinse, fiind interzisă intrarea și comercializarea lor în Uniunea Europeană. Acest număr mare de alerte este fără precedent.

Totodată, în august 2020, Comisia Europeană a interzis importul de lămâi din Argentina, până în aprilie anul acesta, din motive fitosanitare: în urma unor controale efectuate în mai multe porturi ale țărilor membre au fost depistate fructe afectate de pata neagră a citricelor.

sursa foto pexels.com

Citește și Din ciudățeniile comerțului: România exportă mai multe citrice decât mere


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment