4,083 euro cheltuiește un legumicultor spaniol pentru un metru pătrat de cultură de vinete, nealtoite, în spațiu protejat. Suma totală investită pentru un hectar este de 40.830 euro.

Costurile se referă la cultivarea vinetelor de tip lung, într-un ciclu de dezvoltare care începe din august sau septembrie și ține până în mai, și includ cheltuieli cu forța de muncă, costurile legate de întreținerea serei, a instalațiilor, a mașinilor și echipamentelor. Costurile privind întreținerea serei cuprind cheltuieli pentru seră ca atare, pentru nisip și substrat, pentru folie, pentru instalația de irigare, pentru iazul de irigare, depozit, cabină de irigare, mașini și echipamente și alte cheltuieli secundare.

Producția medie este de 13,5 kg/mp, ceea ce înseamnă că un legumicultor spaniol investește 0,302 euro pentru obținerea unui kg. de vinete de tip lung, în spațiu protejat. Fermierii spanioli se confruntă cu o creștere anuală de aproximativ 2% a cheltuielilor pentru înființarea de noi culturi.

Prețul mediu pentru vinetele de tip lung, în sezonul 2020/2021, a fost de 0,59 EUR / kg. Acest preț, care mai poate comporta unele ajustări, se bazează pe informațiile furnizate de 30 de burse pentru legume și comercianți.

Conform datelor furnizate de observatori ai piețelor din Andaluzia, vinetele de tip lung cultivate în spațiu protejat aduc un venit brut de 79.650 de euro/ha. După deducerea cheltuielilor, profitul net este de 0,288 € / kg, ceea ce însemană că un fermier spaniol obține un profit net de 38.820 de euro pentru un hectar.

Ministerul Agriculturii și sectorul legumicol din România nu fac publice astfel de date. Nu este activ în județele legumicole din țară un organism dedicat monitorizării pieței și prețurilor. Nu știm cât cheltuiește un legumicultor din Olt sau din Galați pentru înființarea unei anumite culturi pe o anumită unitate de suprafață. Nu știm care este profitul real al activității sale. În spațiul public sunt emise de obicei mesaje potrivit cărora activitatea legumicolă în particular, dar și cea agricolă în general, neprofitabile și au neapărat nevoie de finanțare de la stat prin programe de minimis, deși există subvenții europene.

Este de datoria Ministerului Agriculturii să colecteze astfel de date, în mod corect și complet, și să le facă publice.

foto cover @pexels.com/Alexandr Podvalny


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment