O specialistă în tehnologia senzorilor, Fiona Edwards Murphy, a pus la punct un sistem de monitorizare a stupilor prin introducerea unor unități de mărimea unui smartphone, care culeg în permanență date din interior. Aceste date sunt prelucrate de un calculator care, în final, furnizează apicultorului informații utile despre ceea ce se întâmplă în stup, informează bbc.com.

„Pe scurt, ajutăm apicultorii să reducă pierderile și să crească productivitatea în operațiunile lor, utilizând o combinație de tehnologii de senzori și inteligență artificială. Plasăm senzori mici în interiorul stupului și colectăm în mod constant date – în special date despre temperatură, umiditate, sunet și mișcare ”explică Fiona, care a copilărit într-un sat din Irlanda și a înțeles rolul fundamental pe care albinele îl au pentru agricultură. După ce a obținut doctoratul în tehnologia senzorilor, specialista s-a gândit să aplice cunoștințele sale în domeniul apiculturii. A conceput acest sistem de monitorizare și prelucrare a datelor, a înființat o firmă și lucrează în prezent cu numeroși apicultori din Europa și America de Nord.

Dacă într-un stup apare o problemă, schimbarea comportamentului albinelor va fi înregistrată prin intermediul senzorilor. După prelucrarea datelor, sistemul îl va anunța pe proprietar despre problema apărută în stup. Acest lucru nu numai că le permite apicultorilor să intervină prompt, dar ei sunt scutiți să mai verifice și stupii fără probleme și astfel nu mai deranjează albinele.

„În esență, oferim apicultorilor imaginea a tot ceea ce se întâmplă în exploatația lor și care le permite apoi să selecteze într-un mod informat care părți anume ale stupinei lor au nevoie de intervenție în acel moment”, spune Edwards Murphy.

„Ceea ce am constatat este că 80% dintre stupi nu au nevoie de intervenții. Noi identificăm acei stupi care se comportă diferit, apoi apicultorul intervine în funcție de abilitățile sale. Deci, nu încercăm să devenim medici, suntem numai echipamentele care semnalează pacienții la care ar trebui să te uiți”, a mai spus Fiona.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment