Incendiile masive au lovit puternic lumea apicolă din regiunea Mării Mediterane. Zeci de mii de stupi au luat foc, iar baza meliferă specifică regiunii a fost transformată în cenușă și scrum. Apicultorii și-au văzut afacerile distruse complet, iar starea lor de spirit poate fi definită printr-un singur cuvânt: disperare!

Marasmul din Osmaniye

Douăsprezece zile de incendii masive au dat o lovitură majoră sectorului apicol din Turcia, perspectivele, chiar pe termen lung, fiind sumbre. Focul a transformat pădurile verzi în mormane de cenușă. În urma flăcărilor, dealurile arată ca pe lună, sterpe și înnegrite. Distrugerea este resimțită puternic de numeroși apicultori, care au pierdut mii de familii de albine, dar și mediul natural propice apiculturii, notează ctvnews.ca

Aproape toți locuitorii din Osmaniye, un cartier al stațiunii turistice Marmaris, situată în partea sud-vestică a Turciei, sunt apicultori. Stupii lor se aflau pe dealurile verzi din împrejurimi și au asigurat, înainte de incendii, principalul venit pentru multe familii. Ali Kaya, 33 de ani, este apicultor din a doua generație. După moartea tatălui său, a preluat afacerea apicolă pe care acesta o înființase în 1979. Kaya a pierdut 250 de stupi mistuiți de flăcările care au distrus și întregul ecosistem de care depindeau albinele sale. Apicultorul turc spune că întreaga regiune este în stare de șoc.

“Aici nu a mai rămas nimic, nu au mai rămas arbori. Au ars animale. Au ars locuințele oamenilor”, a spus el. “Habar n-am ce vom face. Mintea noastră este confuză, ne-am pierdut reperele mentale. Deocamdată, nu putem gândi clar, aici, în Osmaniye.”

Pinii roșii acoperă înălțimile muntoase din Anatolia. Pădurile pot fi văzute de-a lungul coastei mediterane până la țărmul nordic al Mării Egee, o parte din arborete vegetând și în regiunea Muğla, unde se aflau stupii celor din Osmaniye. Sub pini creșteau zeci de specii de arbuști, constituind un mediu ideal pentru albine. Albinele din această regiune produc o miere specială, mierea de mană, datorată unei insecte, Marchalina hellenica, o specie care se hrănește cu seva pinilor. Excrementele acestei insecte sunt preferate de albine, care le culeg și le transformă în miere.

Distrugerea pădurilor este resimțită ca o mare pierdere pentru apicultorii din alte regiuni ale Turciei, care obișnuiau ca în luna august să vină în aceste areale silvatice. Mulți dintre ei, aflați cu stupii în pastoral, în câmpiile înalte ale țării, urmau să vină la jumătatea lunii august chiar în zona păduroasă. Dacă ar fi venit mai dinvreme, și-ar fi văzut afacerile distruse de incendiu. Oricum nu este bine: pădurile au ars, iar albinele lor au rămas fără o bază meliferă importantă. Întregul ciclu de producție a fost dat peste cap.

„Sute de mii de stupi ar fi ars, dacă apicultorii ar fi venit mai dinvreme aici. Acum însă nu mai au unde să se întoarcă, nu mai există păduri”, a spus Samil Tuncay Bestoy, șeful unei asociații de apicultori. “Colegii noștri stau cu stupii în câmpie fără nicio idee despre ce să facă.”

Mai spre est, pădurile din districtul Manavgat din Antalya au fost, de asemenea, făcute scrum. Apicultorul Guven Karagol se afla în pădure și când a văzut că flăcările se apropie și-a abandonat stupina.

Guven Karagol/@ctvnews.ca

“Incendiul a înaintat rapid, stupii mei au luat foc, nu puteam face nimic, decât să mă uit neputincios. Șase ani din munca au ars într-o clipă”, a spus el pentru agenția de știri turcă IHA. Când s-a întors a doua zi după incendiu, a văzut câteva albine zburând și și-a dat seama că 20 din 100 de stupi au supraviețuit cumva: „Acești 20 de stupi îmi dau speranță”.

Dezastrul din Evia

Grecia a fost, de asemenea, afectată puternic de zecile de incendii de pădure, fiind amenințată de flăcări inclusiv capitala Atena. Insula Evia a devenit un simbol a dezastrului. Aici se aflau în pastoral zeci de apicultori, care vindeau mierea pensiunilor turistice ocupate de turiști în sezonul estival. Flăcările au distrus totul, inclusiv baza meliferă. Focul a mistuit o pădure de pin de 15 kmp, loc frecventat de apicultori, potrivit unei relatări pe twitter. Din stupii arși, nu a mai rămas nimic. Apicultorii greci așteaptă acum despăgubiri de la stat, iar pentru evaluarea pagubelor folosesc imagini satelitare, întrucât accesul este dificil, în locurile devastate de incendii.

Incendiu pe insula Evia/@republicapress.com

În cazul incendiului din apropierea Atenei, autoritățile au arestat un apicultor în vârstă de 64 de ani, suspectat că ar fi cauzat focul din localitatea Stamata, utilizând un dispozitiv de afumare a stupilor. Autoritățile l-au acuzat că a pus foc din neglijență, dar apicultorul a negat acest lucru, potrivit  www.keeptalkinggreece.com.

Zeci de milioane de albine au pierit în Sardinia

Incendiile din iulie, din Sardinia, Italia, au devastat 20.000 de hectare acoperite de plantații de măslini, păduri și podgorii. Peste 1.500 de oameni au fost nevoiți să-și evacueze casele, mulți nefiind încă în stare să se întoarcă acasă.

Apicultorii de pe insula italiană au declarat că 500 de stupi au fost afectați, notează euronews.com. Ecologiștii estimează că daunele totale aduse mediului natural din Sardinia s-ar putea ridica la 1 miliard de euro.

Guvernul regional este îndemnat să evalueze daunele pentru a compensa fermierii. Agronomii și ecologiștii cred că va dura cel puțin 15 ani pentru a reconstrui zonele împădurite distruse de incendiu.

cover foto/@https://www.dailysabah.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment