Startup-urile israeliene pentru producția de proteine ​​din surse vegetale au strâns mai mulți bani decât firme similare din China, Singapore și Franța, dar topul investițiilor este condus de Statele Unite. Potrivit raportului Institutului ”Good Food”, filiala din Israel, startup-urile israeliene au strâns puțin peste 1 miliard de șekeli (320 de milioane de dolari), în prima jumătate a anului 2022 – o creștere cu 160% față de anul trecut. Start-upurile din Statele Unite au strâns însă 857 milione de dolari, în timp ce firmele de profil din China  au atras 120 de milioane de dolari, cele din Singapore 104 de milioane de dolari și cele din Franța 96 de milioane de dolari.

Printre companiile israeliene care au un rol din ce în ce mai important în industria globală a proteinelor din surse vegetale ( proteine alternativă ) se numără Remilk, care utilizează fermentația microbiană pentru a produce brânzeturi din surse non-animale. Compania a strâns până acum 130 de milioane de dolari și se pregătește să construiască o fabrică în Danemarca, probabil cea mai mare de acest tip din lume.

Celălalt mare câștigător până acum este Redefine Meat, care a avut o rundă și mai mare de atragere de fonduri, 135 de milioane de dolari, și intenționează să construiască o fabrică în Țările de Jos. Potrivit raportului, alte firme au anunțat, de asemenea, că au construit sau intenționează să construiască fabrici în viitorul apropiat: Peace of Meat, care urmează să construiască o fabrică pilot în Belgia, și Aleph Farms, care a deschis o unitate de cercetare și dezvoltare de 6.000 de metri pătrați și o unitate de producție, în orașul Rehovot din centrul Israelului.

Companiile israeliene de proteine ​​alternative au strâns 623 de milioane de dolari în 2021, potrivit GFI, o creștere de 450% față de cifra din 2020 de 114 de milioane de dolari.

Potrivit celui mai recent raport, 70% din investițiile în startup-uri de proteine alternativă ​​– 431 de milioane de dolari – au fost direcționate către firme conectate la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Universitatea Ebraică conduce, de asemenea, în numărul de startup-uri care au apărut în urma cercetărilor sale, opt firme. Celelalte universități au reușit să înființeze cel mult două start-upuri. De pildă, Technion – Institutul de Tehnologie din Israel este pe locul al doilea, cu 121 de milioane de dolari pentru cele două startup-uri ale sale, sau aproximativ 20% din astfel de investiții.

„Aceasta este o industrie tânără și fascinantă care, pe lângă profituri, oferă o oportunitate de a rectifica sistemul alimentar global, atrăgând oameni de știință și antreprenori din diverse domenii”, a declarat Aviv Oren, director în afaceri și inovare pentru GFI Israel, într-un comunicat de presă. . „Mai mult, investitorii instituționali și guvernamentali sunt interesați de creșterea investițiilor în domeniu. Aceste condiții îi motivează pe capitaliștii de risc să recruteze fonduri specializate în domeniu”, a adăugat el.

Potrivit site-ului său web, Good Food Institute este „o organizație internațională, non-profit, bazată pe știință, axată pe construirea unui sistem alimentar durabil, sănătos și echitabil”. GFI Israel are parteneriate  cu instituții științifice, organizații guvernamentale și întreprinderi pentru a promova cercetarea și inovarea în proteine ​​alternativă”.

sursa haaretz.com

cover foto shutterstock


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment