Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la conducerea căruia se află de ieri Adrian Chesnoiu, a primit la rectificarea bugetară și bani pentru plățile necesare ajutorului de stat în sectorul de creștere a animalelor, mai exact pentru decontarea cheltuielilor aferente conducerii registrelor genealogice și a controlului oficial al producției. Astfel, pe lângă suma de 40.000.000 de lei alocată de fostul guvern, au mai fost adăugate 30.000.000 de lei, ajutorul de stat ridicându-se la 70.000.000 de lei.

Listele cu asociațiile care conduc registrele de rasă sunt publicate pe siteul anarz.ro.

Această schemă de ajutor de stat a fost instituită în 2014 și are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Solicitanții ajutorului de stat sunt asociații sau organizații de crescători de animale care prestează servicii specifice și realizează parametrii tehnici ai programului de ameliorare sau conservare al rasei pentru care solicită sprijinul financiar.

Listele cu asociațiile care conduc registrele de rasă sunt publicate pe siteul anarz.ro.

MADR anunță într-un comunicat publicat astăzi, la ora 16:48 pe siteul instituției că ”începând cu data de 2 decembrie 2021, încetează detașarea temporară a domnului Vaida Bela în postul de director general la Agenția Națională de Zootehnie ”Prof. Dr. GK Constantinescu”.

Domnul Bela va reveni la Centrul Județean Sălaj al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în funcția de director executiv adjunct.

Totodată, începând cu data de 2 decembrie 2021, domnul Viziteu Constantin, director general adjunct în cadrul Agenției Naționale de Zootehnie ”Prof. Dr. GK Constantinescu”, va exercita cu caracter temporar funcția publică de conducere de director general, din cadrul acestei instituții”.

Vaida Bela a fost chemat în judecată de două asociații de crescători de ovine, Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine (AJCOC) Caraș-Severin și al doilea de Asociația Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana. Procesele se află încă pe rol, neexistând încă o sentință definitivă și irevocabilă. Directorul ANARZ a fost chemat în judecată după ce a anulat niște certificate de origine pentru berbeci.

Eliberarea și punerea în circulație a acestor certificate, gestionate de asociațiile care dețin Registrele de rasă, capătă uneori încărcătură penală. Direcția Națională Anticorupție a anunțat astăzi, 26 noiembrie, că ”procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au trimis în judecată, în stare de libertate și sub control judiciar, 12 inculpați (crescători de ovine, medici veterinari, ingineri zootehniști etc.), pentru încercarea de fraudare a fondurilor europene pentru zootehnie, prin folosirea de certificate falsificate de atestare a unei rase de ovine. Cei 12 inculpați au fost trimiși în judecată pentru următoarele infracțiuni:
– tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (săvârșite sub diferite forme de participație),
– luare de mită,
– fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidențe oficiale (din Legea zootehniei nr. 32/2019).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Cercetările în prezenta cauză au vizat modalitatea frauduloasă prin care mai mulți crescători de animale ar fi încercat să obțină fonduri europene nerambursabile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are în vedere tocmai încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Țurcană pe teritoriul României, în acord cu strategia promovată la nivelul statelor membre UE.
Concret, în anii 2020 și 2021, cinci dintre inculpați ar fi intrat în posesia unui număr de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de medicii veterinari David Alin Cătălin și Dănescu Constantin Ionuț, de inginerul zootehnist Pascariu Lucian și de controlorul implicat în culegerea datelor genetice și performanțelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Țurcană. Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate.
Pentru „ajutorul” acordat în acest sens, inculpatul Pascariu Lucian ar primit de la unul dintre cei cinci inculpați suma de 2.000 lei.
Ulterior, certificatele respective ar fi fost vândute (900-1.000 lei/bucată) împreună cu mijloacele oficiale de identificare (crotalii) unor fermieri de pe raza județelor Timiș, Arad și Caraș-Severin care le-au folosit în relația cu A.P.I.A pentru a dovedi îndeplinirea condiției necesare de obținere a fondurilor nerambursabile (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine).
În realitate, fermierii nu aveau în exploatație astfel de animale de reproducție de rasă pură Țurcană.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment