Un sindicat al fermierilor din zona Valenciei, La Unió de Llauradors, a analizat rapoartele emise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ( SRAAF ) și a descoperit că au fost emise aproape 500 de alerte pentru fructe și legume provenite din Turcia, în perioada 20 mai 2020 – 9 august 2021.

Mai exact, au fost emise 478 de alerte, din cauză că produsele agricole turcești prezentau reziduuri de pesticide interzise în Uniunea Europeană ( metil clopirifos și clorpirifos ) sau reziduuri de pesticide acceptate, însă în probele prelevate au fost peste nivelul maxim admis.

Cele mai multe notificări, 199, au fost emise pentru probe prelevate din loturile de ardei dulce. Pe locul doi s-au situat mandarinele, 60 de notificări. Apoi, grapefruit, 33, portocale, 27, rodii, 10. Notificările pentru aceste specii de legume și fructe au reprezentat 76,78% din totalul notificărilor.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/625 al Comisiei din 6 mai 2020, care a intrat în vigoare la 26 mai 2020, prevede creșterea temporară a controalelor oficiale și a măsurilor de urgență care reglementează intrarea în spațiul comunitar a anumitor mărfuri din anumite țări terțe, printre care și Turcia.  Sunt vizate, de exemplu, citricele (cu excepția lămâilor) și rodiile, pentru a evita noi riscuri pentru sănătatea umană din cauza unei posibile contaminări cu reziduuri de pesticide.

La Unió consideră că și lămâile ar trebui incluse în aceste controale. De asemenea, reprezentanții sindicatului spaniol au declarat că aceste controale nu au dus la rezultatul scontat.  Regulamentului 2020/625 nu a descurajat Turcia să utilizeze anumite pesticide care ar putea pune în pericol sănătatea umană.

Prin urmare, La Unió de Llauradors a cerut ministrului agriculturii, Luis Planas, să inițieze procedurile și procedurile relevante în fața Comisiei Europene pentru a modifica Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/625, astfel încât să existe o creștere a controalelor oficiale asupra acestor producții din Turcia.

Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje – SRAAF este un instrument prin care se realizează un schimb de informaţii între Autorităţile Competente Centrale pentru alimente şi furaje din cadrul Statelor Membre în cazurile în care s-a identificat un risc la nivelul Uniunii Europene pentru sănătatea publică şi au fost luate măsuri adecvate cum ar fi reţinerea, retragerea, confiscarea sau respingerea produselor în cauză.

Acest schimb rapid de informaţii permite Statelor Membre să:

identifice imediat dacă sunt afectate de o problemă,
ia măsurile adecvate, în acest fel asigurând acţiuni coerente şi simultane
asigure siguranţa consumatorilor.

foto cover @pexels.com/Simon Berger


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment