Asociațiile de fermieri din Spania stau cu ochii pe importurile de legume din Turcia și reacționează tot mai des în ultima vreme, prezentând date statistice oficiale care arată că ardeii tucești sunt vânduți mult mai ieftin decât cei spanioli și conțin reziduuri de pesticide.

Cifre comparative

Astfel, în  2019, Turcia a produs 2.625.670 t de ardei pe 92.089 de hectare, în valoare de 945.241.200 euro, prețul fiind 0,36 euro/kg la origine, potrivit datelor elaborate de Hortoinfo de la Oficiul de Statistică al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). În acel an, Spania a obținut o recoltă de  1.402.380 t de ardei, de pe o suprafață de 21.430 ha, cu o valoare totală de 1.093.856.400 euro (0,78 euro/kg). Potrivit acestor date, Turcia a produs aproape de două ori mai mult ardei decât Spania, la un preț pe jumătate față de cel a ardeilor spanioli.

Ardei turcesc mult și ieftin, dar sigur pentru consum?

Conform datelor din Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), în acel an, ardeii turcești care au ajuns în Uniunea Europeană au generat 60 de alerte pentru reziduuri de pesticide, aceasta însemnând probe cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis. Ardeii din Spania, în schimb, nu au generat alerte pentru că 100% din producția spaniolă este realizată cu tehnici de combatere biologică a dăunătorilor.

Aproximativ 30 de miliarde de insecte prădătoare sunt eliberate anual în serele din Almeria pentru a combate dăunătorii. Cea mai acoperită este cultura de ardei, 90% din suprafața cultivată. Tehnica este folosită și pentru alte culturi de legume: 73% din suprafața cultivată cu vinete, 70% la castraveți, 60% la rosii si 16% pentru cultura dovlecelului. Fermierii spanioli apelează și la alte tehnici integrate pentru combaterea dăunătorilor, pentru a evita utilizarea pesticidelor. Astfel, ei pun bariere fizice în calea dăunătorilor ( uși duble la intrarea în sere/solarii, plase antiinsecte la ferestre și părțile laterale ale serei, capcane împotriva insectelor, atât cromatice, cât și feromonice.

Cum stau lucrurile în România?

În 2019, a fost cultivată o suprafață totală de 10.780 ha, producția fiind de 135.000 t.

În ce privește reziduurile de pesticide, rapoartele aferente anului 2020 arată că nicio probă de ardei românesc nu a fost neconformă, adică nu a conținut reziduuri peste nivelulo maxim admis. Totuși, din cele 32 de probe analizate de Laboratorul din București, 12 probe ( 38%) au conținut urme de pesticide, sub nivelul maxim admis.

Laboratorul din Tg.Mureș a raportat că din 26 de probe analizate, numai 2 ( 7,69%) au conținut urme de pesticide, dar sub nivelul maxim admis.

În ce privește ardeii din import, Laboratorul din București a analizat 26 de probe, din care 11 au fost fără reziduuri de pesticide, iar 15 au avut urme de pesticide, din care o probă a fost neconformă.

Laboratorul din Târgu Mureș a raportat că din 21 de probe analizate, 13 au fost libere de pesticide, iar 8 au avut urme de otrăvuri, dar sub nivelul maxim admis.

În cele două rapoarte nu este menționată țara de origine a ardeilor.

Tehnica de combatere a dăunătorilor folosind insecte prădătoare este deja aplicată și în România.

foto cover @Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

2 Comments

  1. Dinu Alexandra Reply

    “iar 8 au avut urme de otrăvuri, dar sub nivelul maxim admis” Expresia “otravuri” este una tendentioasa si manipulatoare. Corect era pesticide sau insecticide.

    • lantulalimentar Reply

      Pesticidele se numesc poplar otrăvuri. Otrăvesc dăunătorii, iar dacă sunt în cantități peste nivelul maxim admis otrăvesc și consumatorii.

Write A Comment