Revoluția tehnologică „ar putea face ca începerea unei afaceri agricole să fie prea costisitoare pentru majoritatea fermierilor mici și tineri din Irlanda”, și-a exprimat îngrijorarea Chris MacManus, europarlamentar Sinn Féin/Midlands North West, vorbind în cadrul dezbaterii UE privind viitorul agriculturii.

„Agricultura se va schimba radical în următorii ani, tehnologia avansată devenind banală în marile ferme. Sunt îngrijorat că acest lucru va duce la o tranziție cu două trepte. Cei care își pot permite tehnologia și expertiza de operare – și cei care nu, creând astfel un decalaj tot mai mare între cei care concurează pentru a produce majoritatea alimentelor noastre” a mai spus europarlamentarul irlandez, citat de publicația agriland.ie.

După eveniment, MacManus a revenit cu detalii, adăugând:

„în timpul ședinței ni s-a prezentat un raport al Comisiei Europene privind viitorul agriculturii. Raportul a clarificat modul în care tehnologiile avansate vor fi utilizate din ce în ce mai mult în fiecare segment al agriculturii. Prin urmare, trebuie pusă întrebarea: cine va plăti pentru asta? În fiecare etapă a PAC [Politica Agricolă Comună], bugetul se micșorează – ceea ce înseamnă că probabilitatea unor subvenții substanțiale pentru a ajuta fermierii să acceseze aceste tehnologii devine din ce în ce mai mică. Acest lucru, a argumentat europarlamentarul, înseamnă că tinerii fermieri vor fi obligați să ceară împrumuturi în valoare de zeci, dacă nu sute de mii de euro. Lipsa accesului la credite pentru o astfel de tehnologie va deveni cel mai mare obstacol în calea intrării în sectorul agroalimentar, mai mare decât lipsa creditelor pentru cumpărarea de teren agricol”, a mai spus MacManus.

„Motivul e simplu: băncile sunt mult mai dispuse să împrumute bani pentru achiziționarea de terenuri, spre deosebire de achiziționarea de tehnologie, care se depreciază în valoare doar cu trecerea timpului.”

Chris MacManus/foto sinnfein.ie

Europarlamentarul Midlands Northwest a evidențiat îngrijorarea unui model agricol în expansiune:

„mă tem că sectorul agroalimentar va deveni accesibil doar multinaționalelor bogate în numerar. Am văzut cum compania Amazon a creat supermarketuri care angajează aproape zero muncitori, înlocuite de senzori și mașini. Cred într-un viitor durabil pentru fermierii irlandezi, atingând echilibrul dintre producția de alimente de calitate și restabilirea biodiversității. Singura modalitate de a urmări acest lucru este să respingem teza că randamentele ridicate sau numărul exporturilor sunt singura măsură importantă a unui sector valoros”.

MacManus a concluzionat: „Prefer să ne măsurăm succesul prin venituri  corecte pentru fermieri, un viitor sigur pentru tinerii fermieri, comunități rurale înfloritoare și peisaje bogate și restaurate. Dacă tehnologia avansată poate juca un rol în atingerea acestor obiective, atunci sunt pe deplin în favoarea acesteia, dar nu asta am auzit în discuțiile noastre”.

Afirmațiile europarlamentarului irlandez sunt perfect valabile și pentru România.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment