1.056.621.000 euro a fost suma alocată anul trecut la nivelul Uniunii Europene, pentru sectorul viti-vinicol în cadrul Măsurilor de piață, o componentă mai puțin cunoscută a Politicii Agricole Comune. Plafonul reprezintă exclusiv fonduri de la bugetul public european.

Suma totală a fost mai mare decât suma totală acordată sectorului fructe și legume, 865.703.000 euro, pe locul trei situându-se sectorul ”alte produse vegetale/măsuri”, 227.749.000 euro. Pentru sectorul cărnii de vită, 49.532.000 euro, pentru sectorul suinelor, avicol și alte specii animale, 49.408.000 euro, pentru lapte și lactate, 926.000 euro și pentru promovare, 76.105.000 euro.

Cel mai mare plafon financiar alocat sectorului viti-vinicol l-a avut Italia, 321.174.000 euro. Viticultorii francezi au dispus de 280.545.000 euro, iar cei spanioli de 212.692.000 euro.

Plafonul alocat României a fost 37.530.000 euro, cea mai mare sumă acordată unui sector agricol românesc. Prin comparație, schema de sprijin pentru școli ( fructe și legume, cornul și laptele ) a fost de 20.187.000 euro. Nici celelalte state membre nu au alocat un plafon mai mare pentru programele școlare ”Fructe și legume”, respectiv ”Cornul și laptele”. Polonia, de pildă, a alocat o sumă mai mică decât România, 16.020.000 euro.

Pentru ”Fructe și legume”, România a dispus de un plafon de 2.635.000 euro, pentru sectorul suine, avicol ( carne și ouă ), dar și pentru alte specii animale, 5.246.000 euro, pentru ”lapte și lactate”, 5.000 euro, și pentru promovare 67.000 euro. În total, România a avut un plafon de 65.671.000 euro.

Măsurile de piață sunt acordate pentru depozitare, pentru restituiri la export, pentru distilare a vinului în situații de criză, etc.

Uniunea Europeană a fost nevoită să aplice aceste Măsuri de piață, cu precădere după 2014, din cauza embargoului impus de Moscova unei serii largi de produse agro-alimentare, și, mai ales, în 2020, din cauza pandemiei Covid-19, care a afectat lanțurile alimentare. Din cauză că unitățile HoReCa s-au închis, producătorii de vinuri nu au reușit să vândă producția și au decis fie depozitarea pe termen lung a băuturilor, fie distilarea vinului. Acest fapt explică plafonul de peste 1 miliard de euro alocat acestui sector.

Potrivit APIA, anul trecut a fost plătită suma de 19.103.212 euro unor distilatori de vin români, aceștia fiind: Jidvei SRL, filiala Alba ( cele mai numeroase cereri pentru plata sprijinului financiar ), Prodalcom.SA, Ceres Alcohol Trading SA, Scandic Distilleries SA.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment