Pomicultorii și horticultorii români semnalează că fenomenele meteo extreme ( grindină, ploi torențiale, vijelii, căldură excesivă ) din prima jumătate a anului 2021 le-au afectat semnificativ culturile. Unii fermieri susțin că au pierderi de 40% din producția de cireșe și căpșune.

Lucian Mugurel Florea conduce o organizație de producători de fructe din județul Bacău, SC Asociația Pomicolă Itești, ai cărei membri cultivă pomi fructiferi pe o suprafață totală de peste 70 de ha, din care 64 de ha sunt livezi de măr. Fermierul a declarat pentru Lantulalimentar.ro că grindina care a căzut în ultima perioada a afectat un procent de aproape 30% din producția estimată.

Au fost două rânduri de grindină, în urma cărora merele lovite prezintă pete negre, sunt neconforme, nu mai corespund criteriilor de calitate. Noi livrăm fructele unor hypermarketuri ( Lidl, Mega Image, Metro, Carrefour ), vom face o evaluare a pagubelor și le vom comunica rezultatele. Nu sperăm la acordarea unor despăgubiri din partea statului. Am mai încercat și în alți ani, dar fără rezultat”, a declarat pomicultorul.

Marian Tudor cultivă în apropierea orașului Buzău 4 ha cu pomi fructiferi, mur , zmeur și căpșun. Fermierul buzoian susține că fenomenele meteo extreme i-au distrus 40% din recolta de cireșe și căpșune.

Noaptea este frig, iar ziua temperaturile cresc foarte mult și cireșele crapă și se strică. E ceva fantastic. Am avut 16 oameni la cules de cireșe galbene și nu au prea avut ce să culeagă. La fel și la căpșune. Eu livrez unui hypermarket, dar printr-un intermediar. Mi-a fost refuzată mare parte din cantitatea oferită, din cauză că fructele au fost considerate neconforme”, a declarat Marian Tudor.

Înghețul târziu a compromis total recolta de cireșe de mai a fermierului Ioan-Dorel Creța, din comuna Călărași, județul Cluj. Acesta este un mic fermier, fără o minimă organizare juridică. El deține 300 de cireși.

Nu am cules nimic. Înghețul a lovit când cireșii erau în floare. Nu am recoltat mai nimic. Eu vând de obicei la piață, la tarabă, dar vând și la comandă. Nu am chemat pe nimeni de la primărie să evalueze pagubele, iar acum e prea târziu”, a afirmat fermierul clujean.

Situația este cu atât mai grea pentru pomicultori și horticultori, cu cât, susțin aceștia, companiile de asigurări nu acoperă și riscuri ca grindina, înghețurile târzii și seceta.

Pomicultorul Lucian Mugurel Florea din Bacău a declarat că situația aceasta este știută și la Ministerul Agriculturii, că au existat întâlniri cu reprezentanți ai companiilor de asigurare, dar fără niciun rezultat.

Ei asigură riscuri ca alunecările de teren sau incendiu, dar nu fenomene meteo extreme. Membrii organizației noastre au încheiate contracte, dar pentru furtul sau distrugerea șpalierilor, de pildă. Totodată, dacă fructele sunt afectate și nu mai pot fi vândute pentru consum, la un preț mediu de, să zic, 1,30 lei, ci pentru procesare, la un preț mediu de 0,35 lei, asiguratorii nu acoperă pierderile provocate de diferența de preț. Zic să vindem recolta așa cum este și să ne vedem de treabă”, spune fermierul.

Pomicultura este un sector agricol afectat semnificativ în această primăvară de fenomenele meteo extreme, recolta fiind în multe locuri compromisă. Fermierii nu au procedat, împreună cu autoritățile publice locale și județene, la o evaluare oficială a pagubelor, iar asiguratorii nu acoperă pagube provocate de grindină, îngheț și secetă.

În cadrul PNDR, există Sm 17.1, prin care statul acoperă 70% din prima de asigurare încheiată de un fermier cu o companie de asigurări, dar fermierii susțin că firmele respective evită să asigure anumite riscuri, cum ar fi fenomenele meteo extreme.

foto @pexels.com/Ralph W. Lambrecht


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment