Măsura luată de autoritățile indiene are ca scop creșterea aprovizionării interne și calmarea prețurilor pe piața națională, după ce precipitațiile musonice s-au situat sub media ultimilor ani.

India exportă orez în peste 150 de țări, iar orice reducere a livrărilor sale ar putea spori presiunea asupra prețurilor alimentelor, la nivel global,  deja în creștere din cauza secetei persistente, a valurilor de căldură și a  invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

Noua taxă va descuraja cumpărătorii să facă achiziții din India și îi va determina să se orienteze către sursele concurente, Thailanda și Vietnam, care s-au luptat să mărească livrările și să majoreze prețurile.

Guvernul a exclus, totuși, orezul prefiert și basmati de la taxa de export, care va intra în vigoare ăncepând de astăzi, 9 septembrie.

Interzicerea completă a exporturile de spărtură de orez va afecta câteva țări africane sărace care o importau pentru consumul uman, deși aceasta este folosită în principal pentru furaje.

Suprataxa de 20% va afecta orezul alb și brun, care reprezintă mai mult de 60% din exporturile Indiei, a spus B.V. Krishna Rao, președintele Asociației Exportatorilor de Orez din India.

“Cu această taxă, transporturile de orez din India vor deveni necompetitive pe piața mondială. Cumpărătorii se vor muta în Thailanda și Vietnam”, a spus Rao.

India acoperă mai mult de 40% din livrările globale de orez și concurează cu Thailanda, Vietnam, Pakistan și Myanmar pe piața mondială.

Precipitațiile sub medie în statele cheie producătoare de orez, cum ar fi Bengalul de Vest, Bihar și Uttar Pradesh, au ridicat îngrijorări cu privire la producția de orez din India. Țara a interzis deja exporturile de grâu și a restricționat transporturile de zahăr în acest an, reamintește Reuters.

Exporturile indiene de orez ar putea scădea cu cel puțin 25% în lunile următoare din cauza taxei, a declarat Himanshu Agarwal, director executiv la Satyam Balajee, cel mai mare exportator de orez din India.

Exportatorii doresc ca guvernul să ofere o oarecare scutire pentru contractele de export care au fost deja semnate, cu navele aflate deja la încărcare în porturi.

“Cumpărătorii nu pot plăti cu 20% mai mult peste prețul convenit și nici măcar vânzătorii nu își pot permite să plătească taxa. Guvernul ar trebui să scutească de taxă contractele deja semnate”, a spus Agarwal.

Exporturile de orez ale Indiei au atins un record de 21,5 milioane de tone în 2021, mai mult decât transporturile combinate efectuate de alți mari exportatori : Thailanda, Vietnam, Pakistan și Statele Unite.

India a fost cel mai ieftin furnizor de orez cu o marjă uriașă și asta a protejat într-o anumită măsură țări africane precum Nigeria, Benin și Camerun de o creștere a prețurilor la grâu și porumb, a declarat un dealer din Mumbai cu o firmă comercială globală.

„Cu excepția orezului, prețurile la toate culturile agricole alimentare erau în creștere. Orezul se alătură acestui trend acum”, a spus el.

Interzicerea transporturilor de spărtură de orez ar putea afecta grav achizițiile Chinei pentru furaje, a spus el.

China a fost cel mai mare cumpărător de spartură de orez, cu achiziții de 1,1 milioane de tone în 2021, în timp ce țări africane precum Senegal și Djibouti au cumpărat spartură de orez pentru consumul uman.

România a importat în anul comercial septembrie 2020 – august 2021, de pe piețele terțe, 6.105 t de orez. Importurile din India au însumat numai 215 t.

foto cover pexels.com/ thanh-nguyen


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment