”Furturi de apă, câmpuri agricole irigate în ciuda interdicțiilor, piscine private greu de controlat… Lipsa apei, o resursă considerată până acum inepuizabilă în Franța, exacerbează tensiunile sociale”, notează publicația lafranceagricole.com.

„Descoperim acum că apa, o resursă pe care o credeam inepuizabilă, este tot mai greu de găsit. Așa va fi în viitor, în anumite perioade ale anului, și utilizarea va trebui să fie echitabilă”, explică Thierry Burlot, președintele Comitetului Bazinului Loire-Bretagne.

Franța se confruntă cu o secetă istorică, semn al schimbărilor climatice. Doar 9,7 milimetri de ploaie au căzut în iulie, un deficit de precipitații de aproximativ 84% față de nivelul normal pentru perioada 1991-2020, potrivit Météo-France. Toate departamentele din Franța continentală sunt în alertă de secetă, 22 de departamente fiind în alertă intensă și 68 în stare de criză.

În cazul lipsei de apă, există la nivel național patru niveluri cu restricții din ce în ce mai puternice, care afectează deopotrivă consumatorii casnici, fermierii și antreprenorii industriali : 1.vigilenţă; 2.alertă; 3.alertă sporită și 4.criza.

„Vrem să reducem taxele și impozitele, astfel încât să existe mai puțină presiune din partea activităților umane și să menținem suficientă apă pentru cele mai importante utilizări” (apă potabilă, salubritate, sănătate, siguranță), explică Agnès Ducharne, cercetător la CNRS.

„Suntem la os în ceea ce privește resursele de apă: plăcinta se micșorează, conflictele se ascut. Seceta ridică problema legitimității utilizărilor, […] a echității între grupurile sociale”, opinează Sylvain Barone, cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu.

Concret, cum îi explici unei persoane în vârstă că nu își poate uda grădina de legume în timpul zilei, când  o parte din terenurile de golf și de fotbal sunt irigate? întreabă specialistul în sectorul apei. El invocă, de asemenea, piscinele private ale reședințelor bogate de pe coasta Provence-Alpi-Coasta de Azur, care sunt greu de controlat și ai căror proprietari „nu le pasă de factura la apă” sau municipalitățile  turistice de lângă mare, atașate de zonele lor de flori, adică micile sate din apropierea stațiunilor turistice, care atrag ceva câștiguri în sezonul estival. „Trebuie să ne asigurăm că cei mai mari consumatori de apă depun și cele mai mari eforturi pentru asta”, susține Barone.

Criza apei presupune asumarea numitor compromisuri. Totodată, gestionarea apei trebuie făcută pe tot parcursul anului și nu doar vara, în timpul penuriei, declară Thierry Burlot, președintele Comitetului Bazinului Loire-Bretagne.

foto cover rtl.fr


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment