Provocat de afirmația soților Buhnici, potrivit cărora ”prazul și bamele sunt mâncare pentru săraci”, scriitorul Gelu Diaconu, owner al siteului ”O mie de semne” și realizator al podcastului ”Biblioteca lui Gelu”, a ripostat printr-un articol intitulat frust ”Îmi place prazul cu măsline”, unde rememorează mâncăruri din comunism, notând, totodată:

”dacă e gătită bine, orice mâncare poate sta pe orice masă, fie a săracului, fie a bogatului. Am o carte scrisă de Nicolae Lascu și numită Cum trăiau romanii (Editura Științifică, 1963). O să vă mirați dacă vă voi spune că multe dintre ingredientele de pe vremea romanilor, pe care le consumau îndeosebi cei cu o condiție socială modestă (sclavii în general) se regăsesc în rețetele mâncărurilor de fițe din ziua de azi”.

”Sintagma asta „mâncarea săracului” nu era pe atunci ( în comunism, n.n. ) întru totul peiorativă și însemna, într-o traducere aproximativă, că oricine își permitea să cumpere brânză, măsline, slănină afumată sau hamsii. Cred că ulterior au intrat pe listă salamul italian și cârnații Trandafir (care erau plini de zgârciuri, fiindcă aveau în umplutură mult șorici și ceva carne de o calitate suspectă). Dacă puneai în tigaie cârnați Trandafir obțineai un adeziv foarte bun, fiindcă gelatina din șorici se coagula și devenea păstoasă, lipindu-se de tigaie, farfurie sau de buricele degetelor”, scrie Gelu Diaconu.

Citește articolul integral pe omiedesemne.ro.

foto cover deliciousromania.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment