Producția de sorg din Franța a ajuns la aproape 400.000 de tone, în 2021 ( jumătate din producția la nivel european ) față de 244.000 de tone, în 2016, arată datele Ministerului Agriculturii.

Unul dintre fermierii francezi care cultivă sorg pentru boabe este Eudes Coutte, care a luat această decizie, împreună cu fratele său, în urmă cu patru ani. Cultivatorii de porumb și grâu și-au văzut anul acesta recoltele compromise de seceta extremă care afectează Franța, dar frații Coutte își privesc cu încredere cultura de sorg, ale cărei frunze sunt verzi, iar spicele pline de boabe. Sorgul este o cereală puțin cunoscută în Europa, dar cultivată pe scară largă pe alte continente, pentru a obține făină fără gluten, cuscus și chiar bere.

Cultura sorgului prezintă câteva avantaje: nu trebuie irigată, nu necesită pesticide și are nevoie doar de o treime din cantitatea de fertilizanți folosită pentru cultura grâului.

„Sorgul permite un nou tip de agricultură, mai durabilă, deoarece păstrează resursele”, a spus Coutte, în vârstă de 40 de ani, stând într-un câmp de sorg până la talie în Saint-Escobille, la 75 km (47 mile) sud de capitala Franței. „Trebuie să ne gândim la agricultura de mâine și la modul în care putem produce alimente fără utilizarea masivă a apei”.

Din cauza căldurii extreme din 2022, chiar și producțiile de sorg vor fi afectate. Coutte se așteaptă ca recoltele din acest an să scadă la trei-patru tone pe hectar, comparativ cu cinci-șase tone, într-un an normal. Dar faptul că acest randament nu necesită irigare la nord de râul Loara este un „avantaj competitiv”, a spus el, deoarece seceta se simte în toată Franța, cu restricții privind accesul la apă. În încercarea de a-și face ferma mai durabilă, Coutte a investit în propria sa moară cu piatră, care transformă o parte din recoltă în făină de sorg fără gluten. Restul producției ajunge pe piață, boabele de sorg pot fi gătite și mâncate ca lintea. Sorgul fără gluten este bogat în proteine ​​și conține opt din nouă aminoacizi esențiali, a precizat fermierul, dar în Europa este încă un produs de nișă.

Din cele aproape 800.000 de tone metrice de sorg produse în Europa în perioada 2021-2022, doar aproximativ 200.000 t ajung pentru consumul uman, restul, în mare parte, pentru hrana animalelor, arată datele UE. Analistul Vincent Braak, de la Strategie Grains, a spus că sorgul a câștigat teren în Europa în ultimii ani, dar încă se luptă să găsească o piață, care nu este la fel de dezvoltată ca pentru porumb și alte cereale. „Dar pe măsură ce verile devin din ce în ce mai calde, ne putem aștepta ca mai mulți fermieri să înceapă să cultive sorg pentru a înlocui o parte din porumb”, a spus el. Frații Coutte lucrează din greu pentru a găsi noi piețe pentru recolta lor. În următorii ani, ei plănuiesc să colaboreze cu parteneri locali pentru a fabrica bere de sorg, friptură vegetariană de sorg și alte produse. ( sursă Reuters )

În România, producția a crescut de la 3.500 t la 33.753 t, în 2021. A crescut și productivitatea, întrucât în 1991, suprafața totală a fost de 5.195 t, productivitate sub 1 tonă/ha, iar în 2021, suprafața totală a fost de 7.353 t, rezultând o productivitate medie de peste 4,5 t/ha. ( sursă INS )

Prețul unei tone de sorg, în Franța, este de aproximativ 200 euro/tonă.

foto cover depositphotos.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)