În ultimele decenii, ca în mai toate țările, peisajul rural britanic a suferit transformări majore: gardurile vii și pădurile au fost restrânse, pentru ca terenul rămas liber să fie utilizat pentru agricultură. Pajiștile, de asemenea, au pierdut flora spontană, caracterizată printr-o bogăție de specii melifere, conținând în prezent numai câteva specii de graminee, fapt care le dă aspectul unor ”deșerturi verzi”, cum le-a denumit dr. Natasha de Vere, director al Departamentului de Conservare și Cercetare de la Grădina Botanică Națională din Țara Galilor, într-un articol publicat recent de BBC.com.

Una dintre victimele agriculturii practicate în stil industrial este trifoiul alb, o importantă specie vegetală pentru apicultură.

Restrângerea florei spontane și înlocuirea acesteia cu culturi agricole a obligat albinele să-și schimbe sursa de polen și nectar și să se orienteze după noua ofertă meliferă, formată cu precădere din culturile de rapiță și din plantele invazive, cum este Impatines glandulifera, originară din Himalaya, motiv pentru care mai este numită și balsamul himalayan.
Pentru a confirma științific noile realități, cercetătorii au extras fragmente de ADN vegetal din polenul prezent în compoziția mierii, utilizând sute de probe trimise de apicultori activi pe tot teritoriul țării. Rezultatele au arătat că sursele cele mai frecventate de albine au fost rapița și balsamul himalyan.

Himalayan balsam © R G Woods/Plantlife

“Nu mai există nimic care să înflorească cu adevărat în pajiștile noastre, în timp ce acum câteva zeci de ani, pășunile au fost pline cu trifoi alb și alte flori sălbatice”, a mai spus dr. Natasha de Vere.

Desigur, trifoiul alb – sursa de nectar preferată de albine în trecut – nu a dispărut cu totul, dar prezența acestei plante este tot mai redusă. În schimb, culturile de rapiță, introduse după 1960, au fost extinse de la un an la altul.

Ce propun oamenii de știință pentru echilibrarea situației?
Înființarea de garduri vii din plante cu o bogată ofertă florală și refacerea pajiștilor cu floră sălbatică, adică revenirea la pășuni care să nu mai fie dominate de un număr mic de specii de graminee. Reapariția trifoiului alb și a altor flori sălbatice în aceste habitate ar îmbunătăți resursele de nectar pentru albine și alți polenizatori.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment