Potrivit rezultatelor sondajului realizat de Centrul Analitic al Universității Synergy, mai mult de 60% dintre ruși cheltuiesc aproximativ jumătate din veniturile lor lunare pe alimente. Sondajul a constat din 5.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 55 de ani.

“60,4% dintre cetățenii ruși cheltuiesc aproximativ jumătate din veniturile lunare pentru alimente, 16% își cheltuiesc aproape toate câștigurile financiare pentru alimente și 14,8% aproximativ o treime din veniturile lor. Un alt 8,8% nu cheltuiește mai mult de 20% din bugetul lor pentru alimente “, au spus analiștii, citați de siteul freshplaza.com.

De asemenea, 96,3% dintre respondenți au atras atenția asupra creșterii prețurilor la alimente. Ei au susținut că legumele, fructele, produsele lactate, carnea și uleiurile vegetale s-au scumpit cel mai mult. Într-o măsură mai mică, rușii au resimțit creșterea prețului la pește, zahăr, cereale și paste. „Participanții la sondaj au numit factorii care ar putea contribui la creșterea inflației în Rusia. Vorbim despre slăbirea rublei (36,1% răspunsuri), creșteri de prețuri în lanțurile de retail (31%), orientarea producătorilor către exportul de bunuri în detrimentul consumatorilor interni (26,3%) și așteptărilor inflaționiste ridicate ale populației (6,6%) “, au spus analiștii.

Tass.com raportează că respondenții susțin că distribuitorii (32,8%) și lanțurile de retail (26,3%) sunt în primul rând responsabili pentru creșterea prețurilor, în timp ce 77,1% dintre respondenți se așteaptă la o creștere a prețurilor la produsele alimentare în luna următoare. Dintre respondenți, 21,5% consideră că inflația din Rusia va rămâne la nivelul actual. Alți 1,4% cred în iminenta reducere a prețurilor în magazine.

foto cover pexels.com/Lubov Tandit


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment