713.237 t de fructe și legume au ajuns în România de la furnizori din comunitatea europeană. Germania a cumpărat de la partenerii europeni de zece ori mai mult, 7.184.903 t, fiind statul european care importă cea mai mare cantitate de fructe și legume de pe piața comunitară.

Pe locul doi s-a situat, la nivelul anului 2018, Franța, 3.737.475 t. Pe locul trei, în anul acela, s-a aflat Marea Britanie, cu 2.831.600 t, dar Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, astfel încât pe locul trei a urcat Olanda. În 2018, Olanda a cumpărat 2.139.866 t de fructe și legume.

Belgia, Polonia, Italia, Spania, Cehia, Portugalia, Austria și Suedia sunt statele europene care achiziționează de pe piața europeană o cantitate de fructe și legume mai mare decât România.

Pe piața românească ajunge anual o cantitate de fructe și legume din afara Uniunii Europene mai mică decât cantitatea de fructe și legume din interiorul U.E. Astfel, în 2018, România a importat din afara uniunii 285.261 t de fructe și legume, cu precizarea că în ultimii ani importul de tomate din Turcia a depășit importul de roșii de la furnizorii europeni.

State ca Olanda, Spania, Franța, Italia, Belgia și Germania cumpără de la parteneri din afara uniunii cantități de fructe și legume mult mai mari decât România. Bunăoară, Olanda importă 3.283.320 t de fructe și legume. Trebuie precizat că o cantitate mare este reprezentată de fructe exotice ( banane, portocale ) pe care olandezii le re-exportă în interiorul spațiului comunitar.

Oricum, țările europene tranzacționează pe piața comunitară o cantitate de fructe și legume din producția proprie de trei ori mai mare decât cantitatea de fructe și legume adusă din afara spațiului comunitar: 26.280.489 t vs. 8.788.777 t.

România importă în total aproximativ 1 milion tone de fructe și legume și produce peste 5,5 tone de fructe și legume.

Producătorii agricoli din statele membre au cerut constant limitarea importurilor din afara UE pentru ca fructele și legumele produse în UE, după cele mai înalte standarde sanitar veterinare, să fie vândute consumatorilor europeni.

Analizele de laborator efectuate de agențiile de specialitate au relevat că fructele și legumele aduse din afara UE conțin, deseori, urme de pesticide peste nivelul maxim admis sau urme de pesticide interzise în interiorul UE.

foto cover @Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment